Iton i Dibaba najbolji atletičari svijeta u 2015.

0 komentar(a)
Ešton Iton i Genzebe Dibaba, Foto: IAAF
Ešton Iton i Genzebe Dibaba, Foto: IAAF
Ažurirano: 26.11.2015. 19:43h

Desetobojac iz SAD-a Ešton Iton i dugoprugašica Genzebe Dibaba iz Etiopije proglašeni su za najbolje atletičare u 2015. u izboru Međunarodne atletske federacije.

U godini u kojoj su obarali svjetske rekorde, oboje su osvojili zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Itonov podvig u desetoboju, kada je sa 9045 poena nadmašio prethodnu granicu za 9 poena, vrijednovan je više od tri zlata Juseina Bolta i ostvarenja još jednog Amerikanca Kristijana Tejlora, koji je u „Ptičjem gnijezdu“ uz najsjajnije odličje postavio novi rekord Sjeverne Amerike u troskoku (18,21 metar).

„Nisam pobijedio Bolta i Tejlora: jednostavno, naš posao se razlikuje. Počastvovan sam što sam se našao u njihovom društvu, jer su među najtalentovanijim atletičarima u istoriji“ – kazao je dvadesetsedmogodišnji Amerikanac.

Dibaba je u 2015. u Stokholmu postavila novi rekord na 5 kilometara u dvorani (14:18.86), zatim u Monaku pomjerila granicu na 1500 metara na otvorenom (3:50.07), a na Svjetskom prvenstvu je osvojila zlato na 1500 metara i bronzu na 5 kilometara.

„Imala sam sjajnu sezonu i uživala na svim takmičenjima, od Monaka, gdje sam oborila svjetski rekord, do Pekinga, gdje sam prvi put osvojila zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu na otvorenom“ – riječi su dvadesetčetvorogodišnje Etiopljanke.

Bonus video: