Ukinuta Fondacija "Miloš Crnjanski"

Godinama je fondacija istraživala i obrađivala naučne podatke vezane za Miloša Crnjanskog, srpsku književnost i kulturu
753 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Crnjanski (Novina)
Miloš Crnjanski (Novina)
Ažurirano: 26.11.2015. 12:03h

Fondacija “Miloš Crnjanski” u Segedinu ugašena je nakon 25 godina rada u ovom mađarskom gradu. Fondacija koja je nosila ime velikana srpske i evropske književnosti Miloša Crnjanskog već godinama se suočavala sa materijalnim teškoćama, kojima su, kako navode poznavaoci prilika u ovoj ustanovi, kumovale i različite administrativne prepreke.

Iako je fondacija praktično ugašena, iz Vladinog ureda Županije Čongrad još nije stiglo zvanično pismo o ukidanju. Uprkos tome, dugogodišnji predsjednik kuratorijuma zadužbine dr Marko Rus, koji je godinama predvodio fondaciju, još se nada nastavku rada ove ustanove.

Uprkos svemu, nije bilo uspjeha ni u posljednjim pokušajima da se utiče na nemilu sudbinu organizacije koju su 1990. godine osnovali Savet Županije Čongrad i Univerzitet “Atila Jožef ”, današnji Segedinski univerzitet.

Godinama je fondacija istraživala i obrađivala naučne podatke vezane za Miloša Crnjanskog, srpsku književnost i kulturu. Štampana su izdanja, organizovane konferencije, studijska i poklonička putovanja, vođena je briga o građi vezanoj za Crnjanskog, koja se nalazila u njegovom rodnom gradu, Čongradu.

Uspomenu na velikana srpske kulture čuvala je dr Ibolja Senci-Fabian, potpredsjednica kuratorijuma fondacije. Prije nekoliko godina zatvorena je i Spomen-kuća Miloša Crnjanskog, koja je služila kao svojevrsni muzej književnosti.

Građa je prebačena u mjesnu biblioteku, ali je otvoreno pitanje gdje se ona danas tačno nalazi. U svakom slučaju, daleko je od očiju čitalaca i posjetilaca biblioteke

Bonus video: