OPTUŽNICA ZBOG BJEKSTVA ZATVORENIKA

Zindovića pustili da šeta po kući i dvorištu

Zindović je krajem marta 2014. osuđen na 15 godina jer je iz magnuma pucao u glavu Pljevljaka
186 pregleda 13 komentar(a)
Goran Šćekić, Foto: Jadranka Ćetković
Goran Šćekić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.11.2015. 06:27h

Suspendovani načelnik bjelopoljskog zatvora Goran Šćekić nije tražio obaveznu bezbjednosnu procjenu policije za osuđenika Jovicu Zindovića, kada ga je pustio da 6. oktobra posjeti porodičnu kuću iz koje je ovaj potom pobjegao.

Zbog bjekstva osuđenog ubice, protiv Šćekića, Safeta Dizdarevića, Duška Tomića i Seada Alića juče je podignuta optužnica.

Prema istim informacijama, Šćekić je mimo propisa direktoru zatvora Miljanu Peroviću priložio mišljenje u kome je napisao da treba udovoljiti molbi Zindovića - da posjeti bolesnog člana uže familije.

Izvor “Vijesti” saopštio je da on nije poštovao ni Pravilnik o načinu obezbjeđenja, niti postupio po nalogu pretpostavljenog pomoćnika direktora ZIKS-a Bulatović Dragoljuba - da zatvorenika do kuće u Mojkovcu sprovede i obezbjeđuju najmanje četiri službenika, uz korišćenje dugih cijevi.

"Te da se obavijesti policija radi pružanja pomoći i asistencije prilikom sprovođenja zatvorenika. On to nije učinio, nakon čega je istog dana zatvorenik pobjegao iz porodične kuće u Mojkovcu, čime je pribavio korist Jovici Zindoviću".

Čuvari se terete da tog dana nijesu konstantno pratili Zindovićevo kretanje unutar kuće, već su mu dozvolili da sam uđe u sanitarnu prostoriju...

Sagovornik “Vijesti” je kazao da službenici nijesu adekvatno pazili prostorije u kući, ali ni dvorište i dozvolili zatvoreniku da iz kupatila kroz prozor iskoči i pobjegne.

Šćekić je nakon bjekstva Zindovića rekao da u tom slučaju nema njegove krivice.

"Žao mi je što se sve ovo desilo, uradio sam sve u skladu sa zakonom. O bjekstvu sam već dao izjavu policiji. Sa indignacijom odbacujem spekulacije da sam na bilo koji način omogućio osuđeniku da pobjegne”, kazao je Šćekić tada.

Iz ZIKS-a je ranije saopšteno da je Zindović prvi put krajem jula obišao navodno teško bolesnu majku, a da je za to dobio dozvolu na osnovu uredne medicinske dokumentacije.

Dva i po mjeseca kasnije osuđeni na petnaestogodišnju robiju zbog ubistva Luke Popovića, opet je dobio dozvolu da izađe iz zatvorske ćelije.

Umjesto da Zindovića uvedu u “maricu” i naoružaju se dugim cijevima, šef sprovodničke službe Dizdarević i sprovodnici Tomić i Alić sjeli su ga u Šćekićev službeni “megan” i uputili se ka Mojkovcu.

Njih trojica nijesu obukli sprovodničku unformu, a ponijeli su samo jednu automatsku pušku, koja je bila u gepeku “megana”.

Pouzdani izvor “Vijesti” saopštio je da su stražari koji su bili u pratnji Zindovića, ručali u njegovoj kući dok se osuđenik navodno tuširao u kupatilu.

Ta “predstava”, prema istom izvoru, trajala je oko pola sata, dok čuvari nijesu utvrdili da Zindović više nije u prizemnoj, montažnoj porodičnoj kući.

Zindović je krajem marta 2014. osuđen na 15 godina i tri mjeseca zatvora, jer je iz magnuma pucao u glavu Pljevljaka.

Imaju dokaze da potkrijepe optužnicu?

Osnovni tužilac Mirko Bulatović kazao je da su u fazi izviđaja prikupili neophodne dokaze da Šćekić i čuvari krivično pravno odgovaraju za bjekstvo Zindovića.

"Pribavili smo set kredibilnih materijalnih dokaza na osnovu kojih smo formirali spise krivičnog predmeta, koje smo prije podizanja optužnog predloga dostavili Specijalnom tužilaštvu na ocjenu da li u radnjama saslušanih u postupku postoje elementni krivičnog djela. Nakon što su nam spisi vraćeni uz negativan odgovor, podnijeli smo optužni predlog”, kazao je bjelopoljski tužilac.

Rekao je da policija još radi na tom slučaju i ispituje eventualnu povezanost još nekih osoba sa okrivljenima u tom predmetu.

Prema optužnici, 13. januara 2013. s umišljajem je ubio Popovića u žabljačkom hotelu “Enigma .

Zindović je oženio sestru Darka i Duška Šarića, dok je pokojni Popović brat od strice Šarićeve nevjenčane supruge Lane Popović.

Mediji su Zindovića dovodili u rodbinsku vezu sa bivšim šefom policije Veselinom Veljovićem.

Preporučujemo za Vas