Vesku Agoviću i Alenu Piljeviću po 40 godina za ubistvo Meha Agovića

Oni su prvostepenom presudom sudije Jokana Varagića u bjelopoljskom Višem sudu osuđeni na po 20 godina robije
1252 pregleda 33 komentar(a)
Vesko Agović, Alen Piljević, Foto: Jadranka Ćetković
Vesko Agović, Alen Piljević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 25.11.2015. 18:17h

Apelacioni sud preinačio je kaznu optuženima za ubistvo Meha Agovića i na po 40 godina zatvora osudio Veska Agovića i Alena Piljevića.

Oni su prvostepenom presudom sudije Jokana Varagića u bjelopoljskom Višem sudu osuđeni na po 20 godina robije.

"Ovo imajući u vidu da prvostepeni sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio okolnosti pod kojima je izvršeno krivično djelo za koje su ovi optuženi oglašeni krivim, tim prije jer je ovo krivično djelo izvršeno u najpogibeljnijem obliku i da jedino sa kaznama zatvora u trajanju od po 40 godina se može ostvarit opšta i posebna svrha kažnjavanja”, piše u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Dodali su da su pri preinačavanju odluke o kazni imali u vidu stepen krivične odgovornosti optuženih, brojnost krivično-pravnih radnji za koje su optuženi oglašeni krivim i kontinuirani karakter:

"Način izvršenja krivičnog djela od strane optuženih, koje radnje izvršenja su naročito okrutne, njihovo hladnokrvno, smišljeno i proračunato ponašanje".

Kako piše u prvostepenoj presudi, Vesko Agović i Piljević ubili su Meha Agovića 22. februara prošle godine u Gornjoj Vrbici.

Navodi se da su ga surovo pretukli i odvukli u obližnji potok, otimajući tada oko 2.400 eura od penzija i socijalne pomoći, koje je, umjesto poštara, dijelio mještanima.

"Agović nije sporio da se sa Piljevićem dogovorio da izvrše djelo - odu u Vrbicu i otmu torbu Mehu, da su otišli i da su u automobilu imali držalicu od sjekire. Kada je Meho naišao, Piljević ga je držalicom udario više puta, oborivši ga. Meho im je rekao 'Nemoj, duše ti očine'. Nakon što je shvatio da ga je Meho prepoznao, Vesko Agović je uzeo držaliću i udario ga nekoliko puta po glavi i tijelu. Nakon toga, odvukli su Meha u potok, gdje je podlegao povredama. Nakon ubistva, automobilom su se vratili do Berana i podijelili oteti novac”, kazao je sudija Varagić, obrazlažući prvostepenu presudu.

Rođaci, komšije i prijatelji pokojnika danima su protestovali zbog “sramotno male” prvostepene presude.

Bonus video: