Promovisana monografija "Uroš Tošković, buntovnik garavog lica i čiste duše"

"Ja imam 64 godine, jer sam zaustavio vrijeme. Rođeni smo da činimo dobro drugima, čini mi se da sam taj ispit časno položio”, kazao je Tošković
419 pregleda 8 komentar(a)
Uroš Tošković monografija, Foto: Anto Baković
Uroš Tošković monografija, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 24.11.2015. 22:16h

Legende i mitovi o umijeću Uroša Toškovića, jednog od najvećih crtača svih vremena po sudu međunarodne likovne kritike, dobili su svoje otjelotvorenje i stručnu potvrdu u multimedijalnoj monografiji "Uroš Tošković, buntovnik garavog lica i čiste duše" koja je prvi put u Crnoj Gori promovisana u prepunoj sali Dvorca kralja Nikole.

Ovim djelom, da parafraziramo priređivača monografije Momčila-Moše Todorovića, slavni umjetnik je postavljen na pijedestal koji mu pripada, jer, istakao je Todorović u svojoj nadahnutoj i emotivnoj besjedi "još mi nismo svjesni veličine Uroša Toškovića".

"Došao je i taj trenutak da Uroš u Dvorac sa obale uđe”, rekao je otvarajući promociju medijator mr Milun Lutovac, upravnik galerije „Velimir A. Leković“, asocirajući na umjetnikovu skoro dvodecenijsku potragu za inspiracijom i materijalima na barskoj plaži ispred zdanja ljetnjikovca kraljevske kuće Petrovića.

Lutovac je Toškovića nazvao posljednjim pobunjenikom, podsjetio na Urošev "bijeg od Medijale koja mu je otela sve" i ukazao na njegov stvaralački princip buke i bijesa koji mu daje nepresušnu energiju da kao mladi od 25 godina iznosi svoj svijet na papir i prikazuje našem svijetu. Lutovac je skrenuo pažnju na još jednu dimenziju umjetnikovog talenta.

"Uroš je neotkriveni veliki pjesnik, i to je jedna od njegovih neostvarenih želja. On je svačiji i ničiji, a možda najviše svoj. Nelagodnost drugih Urošev je princip, igra strasti i razuma bez konačnog ishoda: on namjerno provocira poraz, a cinizmom truje svaki ovozemaljski trijumf, ako se može reći da on još postoji”, rekao je, pored ostalog, Lutovac.

Likovna kritičarka i istoričarka umjetnosti mr Anastazija Miranović, čiji je esej zastupljen u monografiji pored osvrta Nikole Kusovca, Dejana Đorića, Branke Bogavac, Anastazije Miranović, Ljube Popovića, Milića od Mačve, Draginje Kujović, Irine Subotić i Milovana Vitezovića, istakla je da je ovaj događaj “u suprotnosti svemu onome što predstavljaju lik i djelo Uroša Toškovića“.

"Kada pišeš i govoriš o Urošu, moli da ti oprosti. On je ukleti slikar i urbani šaman u svojevrsnom teatru apsurda. Njegova linija satkana je od slutnje, zadire u nemir, cijepa, povrjeđuje, to je crtež uprizorenja i upozorenja. Uroš je apostol prognanih, zaboravljenih, odbačenih, ponosnih, sin tradicije i otac savjesti, demijurg eposa i etosa koji potvrđuje da je crtež prvobitno nastao među vračevima. Njemu nisu potrebni spomenici u vidu monografija, nagrada i priznanja, dovoljno je da ga primimo u svoj dom kao dragog čovjeka i prijatelja”, rekla je Miranović.

Slavni umjetnik, čiji je nastup na promociji iščekivan sa vidnim nestrpljenjem publike, bio je poslovično jezgrovit kada je iz prvog reda iskoračio pred posjetioce.

“Mi ne radimo stvari za sebe, nego za druge. Kada stvaraš, moraš biti na ivici samoubistva. Ako zaustaviš vrijeme - ja imam 64 godine, jer sam zaustavio vrijeme. Rođeni smo da činimo dobro drugima, čini mi se da sam taj ispit časno položio”, kazao je Tošković sa kojim su se posjetioci slikali poslije promocije kao sa rok-zvijezdom.

Publiku i učesnike promocije na početku su pjesmom pozdravile i "bratonoške odive“, kako su najavljene-pjevačka grupa iz Berana "O Dive Bel Canto“ koja je malo prije toga nastupila na Festivalu klapa Crne Gore u susjednom Domu kulture. U Dvorcu je postavljen Todorovićev legat Toškovićevih radova.

Za života dobio poštansku markicu sa svojim likom

"Uroš Tošković je prvi umjetnik sa prostora Jugoslavije koji je za života dobio poštansku markicu sa svojim likom, Pošta Srbije ju je štampala specijalno za ovu priliku. Uroš je dobio i svoj zlatni bareljef, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića, koji je uradila Zlatara Majdanpek, prije njega je ta čast ukazana samo Petru Lubardi, Paji Jovanoviću i Savi Šumanoviću”, rekao je Todorović.

Pitanje stana riješeno u Njujorku

Darivanje legata za koji su se prema riječima Miranović „borili i Narodni muzej i Centar savremene umjetnosti“, Todorović je obrazložio time da je "dobio obećanje od barskih vlasti da će Urošu dati stan u ovom gradu u kojem živi od početka devedesetih".

"No, od tog obećanja su prošle dvije i po godine-i ništa! Onda sam u se Njujorku, gdje sam bio na otvaranju legata Nikole Tesle, sreo sa Milom Đukanovićem koji je pitao 'Šta je bilo sa Urošem i stanom', rekao sam ništa, na što se on okrenuo i nešto kratko rekao čovjeku koji je išao sa njim. Nakon dva mjeseca, Uroš me zove i kaže 'Ti si čarobnjak, dobio sam stan u Podgorici'“, istakao je Todorović.

Beogradski reditelj Veljko Kadijević planira da snima film o Toškoviću

Priređivač iz Beograda Momčilo-Moša Todorović sa svojom galerijom „Radionica duše“, kazao je da je ovo njegovo treće djelo te vrste, nakon monografija Petra Lubarde i Paje Jovanovića, kao i da monografija pored tekstova sadrži i dva i po sata video zapisa u kojima o Urošu govore Nikola Kusovac, Jakov Grobarov, Bata Mihajlović....

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije, ova reprezentativna monografija je nedavno objavljena u Beogradu.

"Drago mi je što je nakon nedavne promocije na Beogradskom sajmu knjiga ekipa RTS sa našim čuvenim režiserom Veljkom Kadijevićem došla, rekli su da žele da naprave film o Toškoviću, sprema se i nova monografija o njemu na srpskom i francuskom jeziku. Uroš to zaslužuje, vrijeme je da ga stavimo na pijedestal koji zaslužuje”, rekao je Todorović.

On je za Toškovića dodao da ga zna „40 godina i kao brižnog oca, brižnog druga i prijatelja“, navodeći i da je gledao „njegovom rukom pisane stihove na italijanskom, francuskom i engleskom jeziku“.

“Kada je akademik i CANU i SANU Petar Omčikus rekao Dadu da je svojim dolaskom u Pariz napravio revoluciju na ovoj najvećoj svjetskoj likovnoj sceni, Dado mu je odgovorio 'Ja sam nula za onoga koji će doći u Pariz za četiri mjeseca', misleći na Uroša”, dodao je Todorović koji je Baru poznat kao čovjek koji je galeriji „Velimir A. Leković“ prije nekoliko godina poklonio legat od čak 68 slika i crteža Uroša Toškovića.

Bonus video: