Predstavljanje Crne Gore kroz tri izložbe

Crna Gora je predstavljena izložbom posvećenom Dadu Đuriću, sa tridesetak grafika Alena Kontrua i izložbom 14 savremenih umjetnika
73 pregleda 1 komentar(a)
Međunarodno bijenale grafike (novina)
Međunarodno bijenale grafike (novina)
Ažurirano: 24.11.2015. 15:54h

Crna Gora i Južna Koreja počasni su gosti ovogodišnjeg XVII Međunarodnog bijenala grafike, koje je otvoreno 21. novembra 2015. godine u gradu Sarsel u okolini Pariza.

Izložbu, na kojoj se Crna Gora predstavila sa tri izložbe, čiji je komesar Žan Pjer Tangija, otvorio je gradonačelnik Sarsela, u prisustvu princa Nikole Petrovića i južnokorejskog ambasadora.

Na ovoj manifestaciji, Crna Gora je predstavljena izložbom posvećenom Dadu Đuriću, sa tridesetak grafika Alena Kontrua kao i izložbom 14 savremenih umjetnika koji predstavljaju različite pravce modernog stvaralaštva.

Realizaciju je pomogao poznati crnogorski umjetnik Zlatko Glamočak, koji decenijama živi i stvara u Parizu.

Crna Gora je predstavljena i izložbom grafičkog ateljea Akademije umjetnosti sa Cetinja autorke Anke Burić i njenih studenata, pod pokroviteljstvom Fondacije Petrović Njegoš (Anka Burić, Nataša Dresić, Milica Janković, Luka Mrkaić, Vanja Perović, Jovana Pestorić, Aleksandar Radević, Ana Sindik, Milena Vukoslavović).

Na centralnoj izložbi predstavila se i crnogorska umjetnica koja živi u Parizu Radmila Vešović. Mladi umjetnik Luka Mrkaić je nominovan za nagradu preduzeća “"Le Géant des Beaux-Arts”, distributera umjetničkog materijala, u vrijednosti od hiljadu eura, a grad Sarsel će otkupiti jedno od njegovih djela.

Bonus video: