Otpušteni službenici ZIKS-a u srijedu odlučuju o štrajku

Iz Ministarstva pravde "Vijestima" je nezvanično rečeno da su se Rabrenović i Perović sa sindikalcima dogovorili oko rješavanja gorućeg problema - statusa otpuštenih službenika
75 pregleda 6 komentar(a)
ZIKS protest zaposlenih, Foto: Savo Prelević
ZIKS protest zaposlenih, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2015. 14:58h

Predstavnici Sindikata ZIKS-a u srijedu će se sastati sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, kako bi pokušali da riješe problem 37 otpuštenih službenika te institucije.

Predsjednik te sindikalne organizacije Nenad Rakočević kazao je "Vijestima" da je to dogovoreno juče na sastanku koji su sindikalci održali sa generalnom direktorom Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Slavicom Rabrenović i direktorom ZIKS-a Miljanom Perovićem.

"Nakon sastanka sa ministrom donijećemo konačnu odluku o štrajku i daljim koracima", kazao je Rakočević.

Iz Ministarstva pravde "Vijestima" je nezvanično rečeno da su se Rabrenović i Perović sa sindikalcima dogovorili oko rješavanja gorućeg problema - statusa otpuštenih službenika.

"Razgovarano je o specijalnom dodatku na zarade, svim tačkama koje su oni obuhvatili upozorenjem za štrajk, ali je ipak centralno pitanje bilo 37 službenika kojima je istekao ugovor o radu. Dogovoreno je da Pažin u srijedu razgovara sa predstavnicima sindikata. Do tada će ministru, na osnovu rang-liste biti pripremljene odluke o prijemu službenika na radno mjesto, na neodređeno vrijeme", kazao je sagovornik iz Ministarstva pravde.

On je pojasnio da se ranije nije moglo odlučivati, jer nije bilo moguće službenike zadržati na osnovu ugovora o volontiranju, niti o povremenim i privremenim poslovima.

Sindikat ZIKS-a najavio je da će se od 26. novembra okupljati ispred zgrade Ministarstva i zahtijevati od Pažina da riješi problem njihovih otpuštenih kolega. Rakočević je prije dva dana optužio pomoćnike direktora ZIKS-a Kemala Zoronjića i Dragoljuba Bulatovića da prijete otpuštenim radnicima i ucjenjuju ih kako bi spriječili štrajk.

Rakočević tvrdi da pomoćnici Miljana Perovića pozivaju službenike ZIKS-a kojima je 18. novembra istekao ugovor o radu i poručuju im da nije pametno da idu na proteste.

Bulatović je to negirao, tvrdeći da je uprava ZIKS-a posvećena rješavanju radno-pravnih problema zaposlenih. Zoronjić nije odgovarao na pozive i telefonske poruke novinara “Vijesti".

Bonus video: