Prvih 30 godina Barskog ljetopisa

Luksuzna monografija kulturne manifestacije izašla je iz štampe i svjedoči raznim festivalskim zbiranjima, kontekstima, akterima...
141 pregleda 0 komentar(a)
Barski ljetopis pres monografija, Foto: Studio Petović
Barski ljetopis pres monografija, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 30.11.2018. 10:16h

Iz štampe je izašla luksuzna monografija “Barski ljetopis - prvih 30 godina”, koja je na 290 bogato ilustrovanih stranica predstavila najznačajniju barsku kulturnu manifestaciju od začetka ideje o organizaciji 1988. godine, pa do jubilarnog izdanja 2017. Svjedočanstva o festivalskim akterima, zbivanjima i kontekstima izložena su u segmentima posvećenim likovnom, pozorišnom, književnom i muzičkom segmentu.

“Tri decenije ‘Barskog ljetopisa’ mnogo je više od od pukog sabiranja sadržaja njegovih programa, njihove klasifikacije, stručne obrade... Namjera nam je bila da kroz sagu o Barskom ljetopisu ispričamo priču o gradu Baru, njegovim ljudima i zanimljivim događajima, na prijemčiv i neopterećujući način. Nerijetko su male, naizgled nevažne stvari i događaji koji su pratili glavne festivalske sadržaje bili životniji od njih, produkujući poseban šarm i atmosferu, specifičan barski festivalski ‘genius loci’, Obilje probranih fotografija avanturu čitanja i ponovnog memorijskog proživljavanja čine uzbudljivijom. Selektori programa koji su bili i jesu dio Festivala, JP Kulturni centar, produkovali su i dalje stvaraju identitetsku profilaciju Barskog ljetopisa, njegovu unutarnju dinamiku. Većina njih i ispisuje stranice ovog monografskog izdanja, jer oni kao sudionici, najbolje poznaju bilo Festivala, i najbolje prate njegove damare.Ukoliko nakon čitanja monografije zaintrigiramo i neke nove poklonike Barskog ljetopisa, naša misija je uspjela", ističe glavna i odgovorna urednica monografije dr Anastazija Miranović, koja je i autor likovnog segmenta.

Novinar i publicista Željko Milović potpisao je poglavlja o nastanku festivala, te o festivalskim zbivanjima “iza scene” još od prvog pominjanja Barskog kulturnog ljeta, kako se festival prvobitno zvao.

"Ne smijemo zaboraviti ljude koji su utemeljili Ljetopis - Sloba Milatovića, Miloša Šuštera, Jusufa Kalamperovića, Dragišu Simovića, Vlada Gaževića, Jovana Pavićevića, Marka Ostojića, Sava Lekića, Branku Nikezić, Boška Miloševića, Voja Banovića, Nikolu Stanišića... Nikada poslije te 1988. nije bilo tolikog prožimanja grada i festivala”, ukazuje Milović.

Mr Milun Lutovac, autor književnog segmenta, kaže da su slušaoci književnih programa Ljetopisa obrazovane i radoznale ličnosti izgrađenih kriterijuma i istančanog književnog ukusa, “kojima je knjiga instrument i prijatelj u svakodnevnom radu i životu”.

"Po našem rezonovanju, posjetilac književnih večeri je pouzdan, nepristrasan svjedok svega što se dešava i kako se dešava na njima.Taj svjedok nam šapuće - neće da se čuje - da su književni programi Barskog ljetopisa zavrijedili aplauze i priznanja”, napominje Lutovac.

Autori pozorišnog segmenta monografije novinar i pisac Milan Vujović i dramski umjentik Dragiša Simović i sami su mnogo puta glumili u festivalskim predstavama. Simović ističe da su ljudi koji su pokrenuli Barski ljetopis, i napravili “lijepu crnogorsku priču kojom se ponose”.

"Iako je prva trećina Ljetopisa bila u znaku teških devedesetih, tada je kultura u Baru pulsirala i baš tada bila potrebnija i dragocjenija nego ikad. Tada je Barski ljetopis imao dušu koja se mogla rukom opipati”, rekao je Vujović. Pored Miranović, u uredništvu monografije su i mr Milun Lutovac i Ksenija Popović. Autori tekstova su Dragiša Simović, Milan Vujović, Miranović, Lutovac, Željko Milović i Vladimir Domazetović, saradnici Vjera Knežević Vučićević, Ivanka Leković, Ćazim Petović i Radomir Petrić, lektorka Vesna Pavićević, a dizajn i štampu je obavio Digital print centar iz Podgorice.

Kapitalno djelo - za 20 godina da se predstavi još jedno

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je ispred Opštine - izdavača, kazao da je ovakvo kapitalno djelo trebalo ugledati svjetlost dana još prije deset godina, “ali, to iz objektivnih razloga nije bilo moguće”.

“Ovaj Festival će sigurno živjeti u narednim godinama, svi ćemo dati doprinos, i utemeljivači i mi mlađi, a za 20 godina biće predstavljeno još jedno ovakvo djelo”, rekao je Raičević.

Nakon 30 godina novi vjetar u leđa

Dugogodišnji direktor JP Kulturni centar Bar i Barskog ljetopisa Ćazim Nikezić je kazao da od Ljetopisa možda postoje veći festivali, “ali topliji i edukativniji - svakako ne”, te da je nakon 30 godina Ljetopis dobio “novi vjetar u leđa”.

Direktorica Barskog ljetopisa Ksenija Popović navodi da je sadašnji festivalski tim naslijedio Festival sa zadatkom da ga povede u budućnost i usmjeri ga savremenim tokovima.

“To i činimo sa velikom odgovornošću prema svemu što je bilo juče, a o čemu svjedoči upravo ova knjiga”, kazala je Popović.

Bonus video: