Golubović: Ne znam ko je postavio eksploziv

“Sa svima sam u korektnim odnosima. Ne znam šta bi mogao biti razlog napada”, rekao je juče Golubović “Vijestima”. On je rekao da u napadu eksplozivom srećom niko nije povrijeđen
2199 pregleda 58 komentar(a)
Duško Golubović, Foto: Savo Prelević
Duško Golubović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2015. 06:24h

Bivši, dugogodišnji agent tajne službe Duško Golubović kazao je da ne zna ko je i zbog čega postavio eksploziv na kapiju njegove porodične kuće u podgoričkom naselju Donja Gorica.

Detonacija je odjeknula juče sat iza ponoći, ali nije bilo povrijeđenih.

Golubović je kazao da ne živi u toj kući, već njegova osamdesetogodišnja majka. U kući, međutim, nije bilo nikoga u vrijeme napada.

Na smimku koji je izuzela policija vidi se maskirani napadač kako prilazi gvozdenoj kapiji i ostavlja improvizovanu ekplozivnu napravu.

Nekadašnji službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost rekao je da je od tog trenutka do eksplozije proteklo oko 12 minuta.

“Nepuna dva minuta nakon što je bomba eksplodirala, ulicom je prošlo komšijsko auto. Dobro je što nije niko povrijeđen”, rekao je Golubović novinaru dok je trajao policijski uviđaj.

Kazao je da je napadač do kuće došao iz pravca Donje Gorice i kretao se ka nikšićkoj magistrali.

Naglasio je da ne zna ko je mogao da mu postavi bombu.

“Sa svima sam u korektnim odnosima. Ne znam šta bi mogao biti razlog napada”, rekao je Golubović.

Od siline detonacije velika materijalna šteta pričinjena je i na kući njegovih komšija - porodice Milošević.

“Jaka detonacija nas je probudila. Popucali su prozori na našoj kući. U trenucima eksplozije u sobi su spavala djeca”, kazali su “Vijestima” članovi te porodice.

Iz policije je “Vijestima” saopšteno da prikupljaju obavještenja i da intenzivno tragaju za bombašem.

U bezbjednosnim krugovima juče su nezvanično komentarisali da to nije prva eksplozija povezana sa Golubovićem, navodeći da su istom čovjeku slate “poruke” i kad je pucalo ispred podgoričkih kafića “Macchiato” i "Grand"...

Golubović, međutim, nije među vlasnicima ili osnivačima tih lokala, iako je bio čest gost u tim objektima.

U ANB i Vladi godinama su se lomila koplja zbog njega i njegovog nekadašnjeg kolege u ANB-u Zorana Lazovića.

Početkom 2012. godine poslanik DPS-a Mevludin Nuhodžić odbio je da preuzme kormilo Agencije nakon što nije uslišen njegov zahtjev da se ANB očisti od kontroverznih službenika, prvenstveno Golubovića i Lazovića.

Njih dvojica tada nijesu prihvatili savjet da se penzionišu, koji im je tadašnji premijer Igor Lukšić indirektno uputio u razgovoru sa grupom novinara na Atlas televiziji.

Za Lazovića i Golubovića važi da su bliski bivšem šefu diplomatije Milanu Roćenu, odnosno Milu Đukanoviću.

Klanovi, cigarete, kafa i listinzi

Ime Duška Golubovića pominjano je ranije u aferi "Listing", ali i u sukobu klanova "cigara" i "kafe", iza kojih navodno stoje neki od bivših i sadašnjih visokih državnih zvaničnika.

Golubović važi za bliskog osobama iz klana "kafe", među kojima je navodno i Ranko Ubović vlasnik "Granda", na čiji lokal je u septembru takođe bačena eksplozivna naprava.

"Vijesti" su prije nekoliko mjeseci imale uvid u dokumenta o istrazi afere “Listing", u kojima je pisalo da Tužilaštvo nije utvrdilo ko je navodno iz pošte u Plužinama listu "Dan" poslao "frizirani" listing narkobosa Darka Šarića, ali su istraživali kako su medijima dostavljeni listinzi drugog narkobosa Nasera Keljmendija, ali i Golubovića.

U tadašnjem listingu Golubovića bili su i kontakti sa licima iz kriminalnog miljea. Kasnije je pominjano da je u opisu posla operativca ANB-a i kontakt sa osobama sa druge strane zakona.

Tužilaštvo je tokom izviđaja "došlo do podataka koji ukazuju na mogućnost da su elektronski fajlovi poslati iz stana Filipa Đokića", vlasnika lanca restorana i kafea "Dali", "Gosip" i "Imanja Knjaz" u Podgorici. U tim lokalima premijer Milo Đukanović čest je gost.

Bonus video: