Vukčević: Nijesmo kreditirali "Tradeunique”

Banka i IRF nemaju mandat da okrive nekog prije suđenja i istrage...
158 pregleda 11 komentar(a)
Zoran Vukčević, Foto: Ivan Petrušić
Zoran Vukčević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 23.11.2015. 17:37h

Predsjednik odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (IRF) Zoran Vukčević kazao je da IRF nije dao kredit preduzeću “Tradeunique”, koje se pominje u istrazi Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal oko navodnih milionskih malverzacija u Budvi.

Vukčević je reagovao na tekst Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) - “Vlada sa tri miliona pomogla firmu iz specijalne istrage”, koji je objavljen u “Vijestima” 15. novembra.

Reagovanje Vukčevića prenosimo u cjelosti:

“Investiciono-razvojni fond Crne Gore nije dao kredit preduzeću 'Tradeunique CG' iz Budve, kako je to navedeno u tekstu, već je kredit u iznosu od dva miliona eura odobrila poslovna banka sa kojom IRF sarađuje.

Naime, odbor direktora IRF-a je u prvoj polovini godine, preciznije dana 24. juna 2015. godine Odlukom br. 0201-258 odobrio poslovnoj banci kredit u iznosu od dva miliona, a banka je odobrila kredit u istom iznosu preduzeću 'Tradeunique' iz Budve.

“Kredit od dva miliona eura odobrila poslovna banka sa kojom IRF sarađuje”

Podaci o ovom kreditnom aranžmanu, kao i o svim dosadašnjim realizovanim kreditnim aranžmanima dostupni su svim zainteresovanima i mogu se naći na zvaničnom sajtu IRF-a.

Javnosti radi informišemo da je IRF u ovom, kao i u svim slučajevima kreditiranja, koje se realizuje preko banaka, postupio poštujući pravila i procedure koje, u skladu sa zakonom i dobrom bankarskom praksom, definiše poslovna banka sa kojom se realizuje kreditni aranžman.

Dakle, banka se obraća IRF-u sa zahtjevom za dodjelu kredita i nakon odobrenja kredita od strane organa IRF ugovor od kreditu potpisuju IRF i banka. Sva komunikacija koja prethodi odobrenju jednog kreditnog aranžmana banci od strane IRF-a, odvija na relaciji poslovna banka i podnosilac zahtjeva na način što banke, kako je to uobičajeno u njihovoj internoj proceduri, prethodno analizirajući zahtjev preduzeća, odobravaju i izdaju garanciju za realizaciju kredita.

Takođe, ističemo da Investiciono-razvonji fond Crne Gore nije, niti je mogao biti u saznanju da će nakon nekoliko mjeseci od odobrenja kreditnog sredstva poslovnoj banci, koja je sredstva usmjerila investitoru preduzeću 'Tradeunique CG' iz Budve, isto preduzeće biti, kako je u tekstu navedeno predmet istrage Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. Niti IRF niti banka imaju takve sposobnosti da unaprijed mogu znati šta se dešava u nekom preduzeću. Nisu ni banka ni IRF organi koji prije suđenja i istrage imaju mandat da nekog okrive.

Međutim, ono što je evidentno je da se senzualističkim naslovom i sadržajem tekstova poput ovoga pokušava javnosti neistinama predstaviti rad državnih institucija i preduzeća.

Na taj način autori teksta dovode javnost u zabludu. Zbog toga imaće šansu da kod nadležnih organa dokažu svoje namjere i tačnost informacija koje su saopštili”, piše u reagovanju.

Odgovor novinara CIN-a CG u "Vijestima” za 24. novembar.

Bonus video: