Povodom rođenja velikana filma: Obilježje dostojno Nikolićevog djela

Centralni događaj, u okviru kojeg su prikazivane antologijske scene iz Živkovih filmova, naslovljen je kao Noć rađanja genija
483 pregleda 3 komentar(a)
Petar Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Petar Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.11.2015. 15:04h

Sin najznačajnijeg crnogorskog filmskog reditelja i scenariste Živka Nikolića, Petar, odlučio je da preuzme stvar u svoje ruke i da se potrudi da njegov otac dobije obilježje dostojno svog imena i djela. Zato je povodom dana rođenja reditelja, koji je za života postao klasik, filmska fondacija koja nosi njegovo ime organizovala cjelodnevnu manifestaciju čiji centralni događaj, koji je podrazumijevao prikazivanje antologijskih scena iz Nikolićevih filmova, ali i otkrivanje druge strane ličnosti istaknutog režisera, bio naslovljen kao “Noć rađanja genija”.

Na okruglom stolu pod nazivom “Živko Nikolić i film - kulturna znamenitost i nove perspektive”, sin čuvenog reditelja podsjetio je da u Crnoj Gori i Nikšću nigdje ne postoji spomen- obilježje posvećeno Živku.

“Zašto je Živko nov? Pa zato što se iznenađujemo kad dođemo ovdje i shvatimo da je on kao neka antička vaza, neotkrivena. Ima mnogo umjetnika u Crnoj Gori koji imaju monogrofiju, a do sada nije urađena nijedna o Živku“, kazao je Nikolić i dodao da ta činjenica pokazuje da Živkovo stvaralaštvo još uvijek nije dovoljno prepoznato i cijenjeno.

Reditelj Blagota Eraković kazao je da je Živko bio filmski poeta koji je na jedinstven način slikao narod ovog podneblja.

“Erik From je rekao da narod koji ne može da uoči svoje negativne strane ne zaslužuje da bude narod. Ako se po tome računa, mi smo daleko ispred naroda iz ovog dijela Evrope, što su pojedini naši stvaraoci uspjeli da urade, ali niko nije imao to poetsko i sinestetičko nadahnuće kao Živko“, kazao je Eraković.

Cilj Fondacije, na čijem čelu se nalazi Petar Nikolić, je između ostalog, otvaranje Memorijalnog centra u rodnim Ozrinićima

Cilj Fondacije, na čijem čelu se nalazi Petar Nikolić, je između ostalog, otvaranje Memorijalnog centra u rodnim Ozrinićima.

Eraković smatra da je Živko zaslužio mnogo više - da se veliki filmski studio, koji bi mogao da se nalazi u nikšićkom Domu revolucije, nazove njegovim imenom.

“Iako Živko Nikolić nije među nama već 15 godina njegovo vrijeme tek predstoji”, kazao je Eraković.

Urednik Crnogorske kinoteke Andro Martinović kazao je da su nedavno urađene nove kopije Živkovih filmova, a posebno je izdvojio predstavljanje njegovog dokumentarnog opusa koji je manje poznat od igranih filmova.

“Dokumentarni filmovi bacaju potpuno novo svjetlo na Nikolićev opus. Prigovarano je da mu filmovi idu u grotesku, da odstupaju od realnosti i da u njima ima malo pretjerivanja.

Kada vidite dokumentarne filmove vidan je majdan autentičnih ideja koje je Živko realizovao u dugometražnim filmovima.

Arhaični svijet u Živkovim dokumentarnim filmovima vraća se publici na velikom platnu i zato je publika to mogla lakše da prihvati”, kazao je Martinović.

Magistar muzikologije Jelena Jovanović Nikolić u svom izlaganju osvrnula se na značaj muzike u Nikolićevim filmovima i vezu sa Borislavom Tamindžićem koji je komponovao za filmove “Beštije”, “Jovana Lukina” i “Čudo neviđeno”.

“Folklor crnogorskog podneblja predstavlja jezgro svih kompozicija u opusu Borislava Tamindžića, što je možda i najznačajnija spona između njega i reditelja Živka Nikolića, čiji su filmovi isključivo inspirisani Crnom Gorom”, kazala je Nikolićeva.

Svetozar Bajović, predstavnik Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, kazao je da je Živko u svojim filmovima na maestralan način prikazao poetiku crnogorskog mentaliteta.

“Njegovi filmovi predstvaljaju ne samo autentično svjedočanstvo moralnih postulata kojih su se mnogi stidjeli, već i cijele etnografske, istoriografske i likovne studije o kojima treba pisati naučne i kritičke osvrte”, kazao je Bajović.

U muzičkom dijelu programa centralne manifestacije učestvovali su Milica Nikčević, Sara Tasovac,Miloš i Zoran Džiknić.

Živko je bio čovjek posebne i čudesne estetike

U “Iskušavanju đavola” Dragana Mrkić bila je fatalno-pokorna Jelka. Glumica, koju su uglavnom predstavljali kao nestvarnu ljepoticu domaćeg filma, ikonu jugoslovenske kinematografije, smatra da je Nikolić bio poseban čovjek i reditelj, i da njegovi filmovi u sebi nose puno arhaike.

“Kroz lavirinte ljudske psihe, ljudskog bića, Živko je govorio razne duboke priče. Bio je čovjek posebne i čudesne estetike koji je znao da iz glumca na intuitivan način izvuče sve ono što je potrebno liku koji glumi. Lik Jelke mi je bio u realnosti nepoznat, ali svi ti zapisi o njoj su negdje u meni, u mom biću. Živko je upravo te zapise umio da izvuče na fantastičan način. Sjećam se da je i po sat vremena namještao krupni kadar što se vidi i po tome kako su čudesno slikani likovi. On je jedan od najznačajnijih reditelja, ne samo bivše Jugoslavije, već je i značajna ličnost svjetske kinematografije i vrijeme je da se njegova umjetnost počne vrednovati na pravi način”, kazala je Mrkić.

Bonus video: