Nerasvijetljena ranjavanja Obradovića i Mitrovića: Napadači još nepoznati

Oba predmeta u fazi izviđaja, tužilaštvo krije da li su Mitrović i Obradović nekog osumnjičil
79 pregleda 9 komentar(a)
Predrag Mitrović ranjavanje, Foto: Savo Prelević
Predrag Mitrović ranjavanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2015. 14:29h

Tužilaštvo je naredilo da se “izvrše potrebna vještačenja” koja bi eventualno dovela do osobe koja je krajem maja pokušala da ubije bivšeg čelnika Telekoma Olega Obradovića.

Obradović, jedan od osumnjičenih za malverzacije tokom privatizacije Telekoma, ranjen je 27. maja, oko 21 sat u dvorištu Elektrotehničke škole u Podgorici.

Iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića “Vijestima” je odgovoreno da je Više državno tužilaštvo “povodom ranjavanja Obradovića formiralo predmet protiv N.N. lica zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju”.

“Predmet se nalazi u fazi izviđaja. Donijeta je naredba kojom je određeno da se izvrše potrebna vještačenja”, saopštili su iz Stankovićevog kabineta.

Oni nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko je osoba saslušano u toj istrazi, niti da li je vještačenjem utvrđeno iz kog oružja je pucano na Obradovića.

Bez odgovora su ostala i pitanja da li je Obradović istražiteljima ukazao na eventualne počinioce, i ako jeste da li su te osobe saslušane.

Dva mjeseca nakon ranjavanja Obradovića, poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović, na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju aludirao je na mogućnost da su pojedini u Crnoj Gori imali “problema sa nogama” jer su u inostranstvu pričali o korupciji u aferi “Telekom”.

Tada je kazao da su u Mađarskoj glavni dokazi o podmićivanju u tom slučaju.

“Tamo su iskaze davali oni koji su imali probleme sa nogama i imaju obavezu i ovdje da svjedoče,” rekao je on.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, tada je rekao da Pavlovićeve tvrdnje ne moraju biti tačne, jer prema zakonu osumnjičeni ima pravo da ne iznese odbranu.

Tri mjesca kasnije, upravo Obradović i bivši čelnik Telekoma Miodrag Ivanović osumnjičeni su da su nezakonito pribavili sebi i drugima 2.300.000 eura tokom privatizacije te nekad državne kompanije.

Na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu negirali su krivicu.

Istraga o privatizaciji Telekoma traje godinama, a glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prije par dana kazao je da spisak osumnjičenih u tom predmetu nije konačan, već je u fazi istrage koja može biti proširena za bilo koje drugo krivično djelo i na bilo kojeg počinioca krivičnog djela. Dodao je da “za sada” nema dokaza za pokretanje istrage u slučaju ugovora koji su američke vlasti povezivale sa Anom Đukanović, premijerovom sestrom.

“Ugovor vrijedan 580.000 eura... odradile su naše dvije advokatske kancelarije, i u tom pravcu smo vršili ispitivanja. Za sada nema osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo”, rekao je Katnić.

Pojasnio je i da ispituju ima li ranjavanje Obradovića ima veze sa predmetom “Telekom”, kao i da se provjeravaju još dvije firme preko kojih su plaćani konsultantski ugovori, vrijedni 4,7 miliona eura, uključujući i Flestu, sa kojom se povezuje biznismen Duško Knežević.

Svjedoci i dokazi nisu otkrili ko je pucao na Mitrovića

Istraga o pokušaju ubistva direktora Uprave za dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova Predraga Mitrovića ni nakon godinu i po nije mrdnula sa mrtve tačke.

Iz kabineta vrhovnog državnog tužioca “Vijestima” je odgovoreno da im je iz Višeg državnog tužilaštva dostavljen izvještaj u kom piše da su zbog ranjavanja Mitrovića formirali predmet protiv N.N. lica zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju.

“Predmet se nalazi u fazi izviđaja, a dokazi koji su pribavljeni saslušanjem određenih lica, te obavljena vještačenja nisu doprinijeli rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, u smislu identifikacije izvršioca ovog krivičnog djela”, odgovoreno je iz VDT-a.

Oni nijesu odgovorili na pitanja da li je Mitrović tokom saslušanja ukazao na eventualne počinioce, i ako jeste da li je od njih uzeta izjava i provjeren njihov alibi.

Bonus video: