MOŽE BITI OZBILJNO...

Ispucala koža na stopalima: Možda imate atletsko stopalo?

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama nije samo estetski problem koji kvari izgled stopala, već mnogo više od toga. A da li znate kako nastaje i kako to da spriječite?
675 pregleda 0 komentar(a)
atletsko stopalo, Foto: Shutterstock
atletsko stopalo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:20h

Pucanje kože na prstima prvenstveno je posljedica gljivica na nogama, što može biti opasno ako se ne izliječi. Drugim riječima, to je signal da je vaš organizam napadnut mikroorganizmima, a samim tim što postoje vidne reakcije jasno je da one već žive i nekontrolisano se razvijaju u organizmu. Za ljuštenje kože na stopalima postoje i drugi razlozi, npr. tijesna obuća, loša higijena, korišćenje tuđe obuće, često kvašenje nogu ili dug boravak u (neodgovarajućoj) vrsti obuće. Ispucala koža između prstiju na nogama može se pojaviti i zbog brojnih drugih razloga, a najčešći su infekcije ili gljivična oboljenja. Vidi se na koži između prstiju, na tabanima, a dešava se i pojava gljivica na noktima.

Gljivične infekcije se uglavnom pojavljuju kao reakcija na spoljašnje faktore. Međutim mogu biti posljedica i unutrašnjih faktora, poput oslabljenog imuniteta, nedostatka vitamina, alegija na hranu i slično.

Simptomi

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama se jasno primećuje, a simptomi koji se pojavljuju i pokazuju da je ona nadražena su brojni: svrab i peckanje, perutanje, osip kože i listanje, ljuspice i zadebljala koža, manje ili veće ranice, plikovi ili mehurići, curenje gnoja.

Najčešći prvi simptomi su svrab i peckanje. Ukoliko se infekcija proširi dolazi do pucanja, guljenja kože, stvaranja osipa i ljuspica. Perutanje kreće prvo od prstiju, ali se može proširiti i prema tabanu ako se na vreme ne spreči širenje gljivica. Takođe, pojavljuju se deblje ljuspice i zadebljanja kože, ispod kojih se nalaze plikovi ili gnojne ranice, koje su zapravo najopasnije jer mogu preneti zarazu i na druge djelove stopala i tijela.

Atletsko stopalo

Atletsko stopalo je vrsta gljivične infekcije na koži, odnosno na nožnim prstima. Ukoliko se ne liječi na vrijeme veoma lako se može proširiti po ostatku stopala. Prvi simptomi su cvenilo i osip, zatim svrab i ljuštenje kože. Ovo je veoma opasna infekcija jer je zarazna i lako se prenosi.

Mjesta na kojima se lako može prenijeti su javni bazeni, svlačionice, saune, spa centri…

Toplo i vlažno okruženje je idealno za razvoj gljivica pa se ova zaraza veoma lako širi. Prenosi se preko podnih pločica i to hodanjem, a dovoljno je da prošetate bosi kroz prostoriju u kojoj je pre vas boravio neko ko ima ovaj problem.

Ekcem

Ekcem na stopalima ili kontaktni dermatitis je još jedna vrsta upale na koži, koja se može pojaviti na nožnim prstima. Ekcem je oboljenje kože i dobro poznati termin svima od nas, ali malo je poznato šta sve može izazvati njegovu pojavu. Kontaktni se zove zato što spoljašnji faktori utiču na njegovu pojavu. Možete imati ovaj problem ako je vaša koža nježna i osjetljiva, ili ako reaguje na hemikalije i materijale koji se koriste pri izradi obuće (lijepak za cipele, koža, skaj, proizvodi od gume, boje i slično).

Ovo neprijatno stanje kože manifestuje se u vidu crvenila, sitnih plikova ili mehurića, svraba, perutanja kože ili čak zadebljanja. Nije naivan problem, jer se veoma lako prenosi na druge djelove tijela. Ukoliko dođe do pucanja plihova i gnoj dođe u dodir sa nekim drugim dijelom tijela, lako se može pojaviti i na tom mjestu. Čaj od korijena maslačka može pomoći u borbi sa ekcemom.

Liječenje prirodnim putem

Hidrogen peroksid: Ubija bakterije površinski, tj. sa površine kože i stopala, a nanosi se direktno na pogođeno područje. Ovo je veoma djelotvorma metoda koja pomaže da se riješi problem, ali osećaj nije prijatan i procedura može biti bolna.

Nanošenje medicinskog alkohola: Ova metoda je slična prethodnoj, jer medicinski alkohol ubija gljivice i druge mikroorganizme sa površine kože. Napravite mješavinu sa odnosom alkohola i vode 70% prema 30% i sipajte u lavor, a zatim potopite stopala da odstoje oko pola sata. Ulje čajevca: Ulje čajevca ima nevjerovatna antigljivična svojstva zbog čega se koristi za uklanjanje gljivičnih infekcija. Pomešajte ulje čajevca sa zagrijanim kokosovim uljem, tako da u ukupnom odnosu mješavine stavite ulje čajevca oko 25%. Ovu masu mažite na koži između prstiju tri do četiri puta dnevno. Ulje čajevca koristi se i za uklanjanje bubuljica, akni, mitisera i sličnih problema sa kožom.

Bijeli luk: Bijeli luk liječi gljivične infekcije i takođe je poznat po svojim snažnim antibakterijskim karakteristikama. Izgnječite nekoliko čena belog lika i utrljajte između prstiju ili na stopalu, tj. na pogođeno područje. Ovo slobodno možete raditi dva puta dnevno.

Morska so:

Ispucala koža izmedju prstiju na nogama može se oporaviti tretmanom koji uključuje morsku so. Sipajte morsku so u vodu, a po želji možete dodati i sirće, koje skida mrtve ćelije sa kože. U vodu možete dodati i sodu bikarbonu. Ovaj tretman je prirodni piling, koji hrani i oporavlja oštećena stopala. Potopite noge oko 20 minuta, a nakon toga dobro osušite čistim peškirom.