Promocija monografije o Urošu Toškoviću

Priređivač monografije “Uroš Tošković, buntovnik garavog lica i čiste duše“ je Momčilo Moša Todorović
809 pregleda 3 komentar(a)
Uroš Tošković
Uroš Tošković
Ažurirano: 23.11.2015. 09:30h

U okviru proslave Dana opštine Bar, 24. novembra, JP Kulturni centar Bar od ponedjeljka do srijede organizovaće tri programa od kojih se očekuje da privuku veliku pažnju barskih poklonika umjetnosti svih generacija.

Prvi u nizu programa je večerašnja promocija monografije “Uroš Tošković, buntovnik garavog lica i čiste duše“, koja će biti održana u Dvorcu kralja Nikole u 20 sati. Priređivač monografije je svestrani ljubitelj umjetnosti Momčilo Moša Todorović iz Beograda i njegova “Radionica duše“. Todorović je prije nekoliko godina barskoj galeriji “Velimir A. Leković” poklonio legat koji čini pedeset Toškovićevih radova.

“Monografija je premijerno predstavljena na minulom beogradskom Sajmu knjiga, a ovo je njena prva promocija u Crnoj Gori, i to u gradu sa kojim je genijalni crtač isprepletao svoje životne puteve posljednjih dvadesetak godina. U monografiji su pored Toškovićevih crteža zastupljeni osvrti na Uroševo djelo iz pera Nikole Kusovca, Dejana Đorića, Branke Bogavac, Anastazije Miranović, Ljube Popovića, Milića od Mačve, Draginje Kujović, Irine Subotić i Milovana Vitezović”, kazao je za “Vijesti“ mr Milun Lutovac, upravnik galerije “Velimir A. Leković”.

Na promociji monografije posvećene Urošu Toškoviću, govoriće Dragica Milić, ispred Ministarstva kulture Crne Gore, Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, Momčilo Todorović, a očekuje se da se publici obrati i sam umjetnik. Medijator promocije biće Milun Lutovac. U Dvorcu kralja Nikole večeras će biti izložen i Toškovićev legat iz fundusa barske galerije.

U galeriji “Velimir A. Leković, sjutra u 18 sati biće otvorena izložba slika i crteža “Poetika prostora”, prva samostalna postavka akademika Dragana Karadžića u Baru u ovom vijeku. Izložba na dva nivoa predstaviće pedeset radova Karadžića, laureata Trinaestojulske i nagrade “Milunović, Stijović, Lubarda“.

Predstavljanje drugog izdanja “Memoara Sima Popovića”

Finalni segment trodnevnog programa je promocija drugog izdanja “Memoara Sima Popovića”, koja će biti održana u srijedu, 25. novembra, u Dvorcu kralja Nikole u 20 sati. Djelo je izdao podgorički CID pod pokroviteljstvom Opštine Bar. Prvo izdanje, štampano prije dvadesetak godina, u potpunosti je rasprodato, a knjiga u krugovima stručne javnosti odavno slovi za izuzetno svjedočanstvo o jednoj epohi i dobrim dijelom i kao istorija Crne Gore u drugoj polovini XIX vijeka.

O djelu će govoriti prof. dr Đorđe Borozan, prof. dr Živko Andrijašević, urednik izdanja akademik Dragan Vukčević, te u ime pokrovitelja dr Zoran Srzentić, predsjednik Opštine Bar.

Moderator večeri biće mr Milun Lutovac.

Bonus video: