Prijetnjama pokušavaju da spriječe štrajk

Sindikat ZIKS-a najavio je da će se od 26. novembra okupljati ispred zgrade resornog ministarstva i zahtijevati od ministra Zorana Pažina da riješi problem njihovih kolega
136 pregleda 5 komentar(a)
Nenad Rakočević, Foto: Savo Prelević
Nenad Rakočević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2015. 06:42h

Predsjednik Sindikata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Nenad Rakočević optužio je pomoćnike direktora ZIKS-a Kemala Zoronjića i Dragoljuba Bulatovića da prijete otpuštenim radnicima i ucjenjuju ih, kako bi spriječili štrajk ispred Ministarstva pravde.

Rakočević tvrdi da pomoćnici Miljana Perovića već tri dana pozivaju službenike ZIKS-a kojima je 18. novembra istekao ugovor o radu, i poručuju im da nije pametno da idu na proteste.

Bulatović je to juče negirao, tvrdeći da je uprava ZIKS-a posvećena rješavanju radno-pravnih problema zaposlenih.

Zoronjić nije odgovarao na pozive i sms poruke novinara “Vijesti”.

Trideset sedam službenika ZIKS-a prošle sedmice ostalo je bez posla, nakon što im je istekao dvogodišnji ugovor o radu.

Sindikat ZIKS-a najavio je da će se od 26. novembra okupljati ispred zgrade resornog ministarstva i zahtijevati od ministra Zorana Pažina da riješi problem njihovih kolega.

“Pomoćnici Bulatović i Zoronjić od petka pozivaju kolege i govore im da ne bi bilo dobro da idu na proteste, jer tek treba da se odlučuje ko od njih će se vratiti na posao. Bulatović i ne toliko, ali Zoronjić, čije radno mjesto je izmišljeno prednjači u tome”, kazao je Rakočević.

Dodao je da je nedopustivo da Perovićevi pomoćnici zastrašuju kolegegu koji su nakon nekoliko godina rada u ZIKS-u ostali bez posla greškom resornog ministarstva i uprave Zavoda.

“Na sastancima smo ih opominjali da našim kolegama ističu ugovori, i tražili da se potrude da riješe njihov radno-pravni status. Ništa nisu preduzeli. Nisu se potrudili za njih, kao što su se trudili za svoje rođake koji su nakon par mjeseci staža u ZIKS-u dobili ugovore na neodređeno”, rekao je Rakočević.

Bulatović je sinoć odbacio Rakočevićeve tvrdnje, nazivajući ih glupostima.

“Ljudi kojima sam navodno prijetio, a vjerujem da je ista stvar i sa pomoćnikom Zoronjićem, slobodno neka se pojave i javno, i jasno, imenom i prezimenom kažu to. Sve drugo smatraću zlonamjernim spekulacijama”, kazao je Bulatović.

Dodao je da je menadžment ZIKS-a radio sve što je u njihovoj mogućnosti da se službenicima koji su ostali bez posla produže ugovori: “Uprava ZIKS-a je vrlo posvećen rješavanju radno-pravnih problema zaposlenih, naravno u skladu sa zakonom. Nikome od njih nisam prijetio, naprotiv, oni u meni imaju možda ponajvećeg saveznika. Uostalom svi koji tvrde suprotno imaju mehanizam i proceduru da to i riješe. Neka saopšte vama, tužiocu, bilo kome, da sam im prijetio, i istina će se utvrditi”.

Iz Ministarstva pravde “Vijestima” je ranije objašnjeno da 37 službenika ZIKS-a nije dobilo otkaz, kako su to kazali iz Sindikata, već da im nije bilo moguće produžiti ugovor, jer je kasnio dio njihove dokumentacije. Objasnili su da će oni koji zadovoljavaju uslove biti vraćeni na posao.

Bonus video: