"KLASIČAN PRIMJER ŠTETNOG PRAVNOG POSLA"

SDP traži parlamentarnu istragu za Institut Igalo

On je kazao su posebna priča odredbe Ugovora kojima se država obavezuje na ispunjenje određenih uslova koji i ne zavise od nje već drugih subjekata i objektivnih okolnosti
13 komentar(a)
Dragan Šimrak, Foto: SDP
Dragan Šimrak, Foto: SDP
Ažurirano: 22.11.2015. 16:32h

Prodaja većinskog paketa akcija Instituta Igalo predstavlja klasičan primjer štetnog pravnog posla kojim se ugrožava državna imovina i dalji opstanak Instituta Dr. Simo Miloševic, kazao je član Predsjedništva SDP Dragan Šimrak.

"Radi se o pravnom poslu kojim se u bescjenje otuđuje jedan od brendova Herceg Novog i Crne Gore i to kupcu koji nema nikakvih referenci za bavljenje djelatnošću Instituta. Mogućnost koja se daje kupcu da uplatom kupoprodajne cijene za akcije firme od 10 miliona eura postane vlasnik 200.000m2 zemlje uz obalu i 80.000m2 objekata ukuljučujući i Titovu vilu je obrazac štetnog posla. Ako tome dodamo da postoji sudska presuda kojom je zemljište u neposrednom okruženju Instituta procjenjeno na oko 560 eura po m2, dolazimo do zaključka da se kupac ovim poslom čašćava sa minimum 100 miliona eura", kazao je Šimrak.

Šimrak dodaje da će oni koji su u ime države prihvatanjem ove mogućnosti, sem djelatnosti firme, u svojinu kupca prenijeli ovako vrijednu imovinu, morati javnosti objasniti kako se nešto, što samo kao zemljište, bez objekata vrijedi 100 miliona prodaje za 10 miliona.

"Moraće prije svega Savjet za privatizaciju da objasni zašto je donosio odluke koje su u suprotnosti sa čl.419 I 420 Zakona svojinskim odnosima. Sve ovo pokazuje da kupac nema primarni motiv da razrađuje djelatnost kompanije po kojoj je ona više decenija prepoznata u evropskim i globalnim okvirima, već želi da sticanjem vlasništva nad vrijednim nepokretnostima i zemljištem ostvari ogroman ekstraprofit. Nakon toga jasna je namjera kupca da predlaganjem studije lokacije, koja će izvjesno po njegovim željama biti usvojena, na ovom atraktivnom prostoru započne unosan građevinski biznis. I to je više puta viđen scenario privatizacije u Crnoj Gori – prodaj nepoznatom kupcu u bescijenje koji gasi biznis i djelatnost kompanije, ali istovremeno dobija u vlasništvo vrijedne nekretnine koje višestruko premašuju iznos cijene koju je platio u postupku privatizacije. Toga je već i u Herceg Novom bilo previše", kazao je Šimrak.

On je kazao su posebna priča odredbe Ugovora kojima se država obavezuje na ispunjenje određenih uslova koji i ne zavise od nje već drugih subjekata i objektivnih okolnosti.

"A dok takve uslove ne ispuni kupac neće platiti ni takvu kupoprodajnu cijenu, već će kroz privremene organe upravljanja voditi Institut. I to je viđen scenario privatizacija u Crnoj Gori – da kupac ulazi u posjed kompanija, a da nije platio ni cent, te da kupoprodajnu cijenu obezbjeđuje iz profita firme kojom rukovodi na krajnje zakonski problematičan nacin. SDP zbog svih ovih činjenica vjeruje da postoji osnov za pokretanjeg parlamentarne istrage u Parlamentu kako bi se do kraja rasvijetlili štetni i moguće nezakoniti elementi ovog posla. Jedino na taj način javnost i može doći do svih podataka i dokumenata vezanih za ovu privatizaciju budući da je ona, sa još mnogim drugim, odlukom Savjeta za privatizaciju, proglašena tajnom, što je potpuno suprotno zakonskom načelu transparentnosti privatizacionih postupaka. Podsjećamo javnost da SDP nema predstavnike u Savjetu za privatizaciju već je u njegovom sastavu “trojka” koja ne predstavlja nikog sem sebe i svoje interese. Takođe SDP poziva Tužilaštvo da se pozabavi ovom privatizacijom, zbog osnovanih sumnji da se radi o ogromnim štetama po državnu imovinu", kazao je Šimrak.