Bojić: To su metafore, a ne najave ubistava

Tvrdi da je tužilac pokušao da ugrozi njegov integritet, izvlačeći jasne metafore i stavljajući ih u kontekst nepojmljivih prijetnji
51 pregleda 47 komentar(a)
Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2015. 08:45h

Advokat Vladan Bojić saopštio je juče da nije pričao o ubistvima kada je govorio da "jedna glava mora da leti" i "zakucavanju eksera u sanduk"...

On je reagovao na dio intervjua glavnog specijalnog tužioca Milovoja Katnića, koji je kazao da je postojala mogućnost podstrekavanja na ubistva svjedoka saradnika u slučajevima u kojima je Opština Budva navodno oštećena za više miliona eura.

Bojić je juče u saopštenju otkrio da je “glave” i “eksere” pominjao on u telefonskim razgovorima sa suprugom svog nekadašnjeg klijenta Lazara Rađenovića, koje je prisluškivala policija.

Advokat tvrdi da je tužilac pokušao da ugrozi njegov integritet, izvlačeći kristalno jasne metafore i stavljajući ih u kontekst nerazumnih, nerazumljivih i svakom mislećem nepojmljivih pretnji.

Objasnio je da je citatatom "on mu je zakucao ekser u sanduk", Jeleni Rađenović objašnjavao da je njenog supruga pravno "uništio" Vido Rađenović, optuženi u predmetu Košljun.

"Tako objašnjavam Jeleni da je Lazara Rađenovića, formalno optuženi a u suštini svjedok saradnik Vido R. iskazom pravno 'uništio', nakon što je sve vrijeme pretresa ćutao i obećavao da će pravu istinu reći kasnije, a na kraju u završnoj riječi, pročitao unaprijed pripremljen najperfidniji tekst".

Bojić je rekao da je izjavom "nekom mora letjeti glava", Lazarevu suprugu podsjetio na svoje riječi od prije godinu:

"Kada sam po sto puta savjetovao Lazara da jednako kako Kuljača njega lukavo i lažno napada i on to uradi, ali iznošenjem samo i cijele istine o Kuljačinim kriminalnim radnjama, bez obzira na kumstvo i porodične obzire 'jer će mu letjeti glava'. Što se i obistinilo, odletjela je Lazareva glava. Kome je služila ta metaforična prijetnja", pitao je Bojić.

On se osvrnuo i na Katnićevu izjavu da je postojala namjera da se ukine presuda u predmetu "Košljun", pravljenjem lažnih dokaza da je sutkinja Valentina Pavličić počinila krivično djelo.

Bojić je rekao da je došao u posjed nezvaničnih i ubjedljivih saznanja da je sutkinja povrijedila tajnost postupka davanjem novinaru "Vijesti" na uvid transkript mjera tajnog nadzora u tom predmetu.

"Jer joj je tada drugi put ukinuta presuda za predmet tzv. "Zavalu" (ali i izdat nalog Apelacionog suda, što je prava rijetkost - da se predmet ustupi drugom sudiji), zbog čega je nastala naslovnica: "Pavličićka trn u oku", što sam spremao dopunu krivične prijave, ali kasnija događanja i otkazi punomoćja koje sam dao 1. 7. 2015. to su učinila bespredmetnim, vjerujući da će tužilaštvo po službenoj dužnosti otkriti curenje i nezapamćen skandal".

Prema njegovim riječima, Katnić sve to sada tumači htjenjem da se inscenacijom upropasti proces, iskompromituje sudija i bez izjavljene žalbe završi slučaj:

"Što je nonsens”, tvrdi Bojić.

On je konstatovao da je Katnić u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti pokazao visok stepen neprofesionalizma, opsjednutost svojom veličinom i umišljenom istorijskom ulogom, uz zabrinjavajuće lične naboje.

Specijalno tužilaštvo početkom novembra podnijelo je prijavu protiv Bojića zbog povrede tajnosti postupka. On se sumnjiči da je Jeleni Rađenović pričao više nego je smio o postupcima koji imaju oznaku tajnosti. Bojić je to negirao i kazao da je svog vlastodavca informisao o radnjama koje je preuzeo u tom predmetu.

Bojić i Katnić se nikoga ne plaše

"Advokat, a naročito kao branilac dužan je da sumnja i u prirodnom je antagonizmu sa tužiocem i čitavim državnim i policijskim aparatom, ali ova zapaljiva predstava pred laičkom i/ili neupućenom javnošću koju izvodi GST je groteska neiskrenosti, parade i narcisoidnosti. Drago mi je što Katnić kaže da se nikog ne boji, jer izvesno imamo podjednak lični odnos prema strahu", kazao je Bojić.

Bonus video: