Odakle komandantu SAJ-a turistički kompleks?

Majka komandanta SAJ-a Vjera Lješković vlasnica je milionske imovine u Budvi. Prema podacima Uprave za nekretnine, ona ima oko 15.000 kvadrata zemlje u katastarskim opštinama Kuljače i Tudorovići. Kvadrat zemljišta u tim katastarskim opštinama košta od 70 do 100 eura.
247 pregleda 98 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.11.2015. 16:59h

Specijalno tužilaštvo provjerava porijeklo imovine komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića.

To su Centru za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) odgovorili iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Komandant SAJ-a saslušan je juče u tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i omogućio pripadnicima SAJ-a da izbjegnu krivično gonjenje zbog brutalnog prebijanja Milorada Mija Martinovića.

Kako su pojasnili, o tom slučaju formiran je predmet koji se nalazi u fazi izviđaja i zbog toga ne mogu saopštiti više informacija.

CIN-CG ranije je objavio da je Lješković po povoljnim uslovima prije pet godina postao suvlasnik vrijednog turističkog kompleksa na nikšićkom jezeru Krupac, koji je prije privatizacije bio u vlasništvu države.

Dokumenta pokazuju da je nekada državno preduzeće “Onogošt” u stečaju 2010. godine prodalo nepokretnu imovinu na jezeru firmi “Krupac Monte” za 329.600 eura.

Lješković je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) suvlasnik firme “Krupac Monte” sa 50 odsto kapitala.

U vrijeme prodaje imovine “Onogošta” neto knjigovodstvena vrijednost restorana i zemlje bila je procijenjena na 463.220 eura, što znači da je Lješkoviću prodata 30 odsto jeftinije.

Taj iznos upisan je kao gubitak za HTP “Onogošt” u stečaju, a firma šefa SAJ-a bila je jedini ponuđač i to na četvrtom javnom pozivu.

Prema podacima CRPS-a, firmu “Krupac Monte” osnovao je Lješkovićev poslovni partner Radovan Marković u avgustu 2008. godine, a ubrzo je od “Onogošta” dobila u zakup vrijednu imovinu na Krupcu, koju je kasnije i kupila.

Lješković se kao suvlasnik firme pojavljuje u avgustu 2011. godine, nakon što je “Krupac Monte” upisana kao vlasnik vrijedne imovine u Nikšiću, a novčani kapital te firme tada se povećao za 104.210 eura.

Lješković nije odgovarao na pozive novinara CIN-a CG, tako da je ostalo nejasno odakle mu stotine hiljada eura za vlasnički udio u firmi “Krupac Monte”.

Prema podacima CIN-a CG, majka komandanta SAJ-a Vjera Lješković, koja živi na istoj adresi u Nikšiću kao i Radosav, vlasnica je milionske imovine u Budvi. Prema podacima Uprave za nekretnine, ona ima oko 15.000 kvadrata zemlje u katastarskim opštinama Kuljače i Tudorovići. Kvadrat zemljišta u tim katastarskim opštinama košta od 70 do 100 eura.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nedavno je rekao da Odsjek unutrašnje kontrole ne provjerava porijeklo imovine Lješkovića.

Objasnio je da je to učinjeno ranije, kada je Lješković ispunio obavezni imovinski karton i navodno prijavio svu imovinu.

Tada, kazao je Konjević, nijesu pronađene bilo kakve nepravilnosti.

Bonus video: