Troje ruskih atletičara prekršilo suspenziju IAAF

0 komentar(a)
atletika Moskva, Foto: Reuters
atletika Moskva, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2015. 11:34h

Atletski savez Rusije (RAF) saopštio je danas da je troje domaćih atletičara prekršilo suspenziju iz međunarodnih takmičenja.

Svjetska atletska federacija (IAAF) je prošlog petka na neodređeno vrijeme suspendovala Atletski savez Rusije iz svih takmičenja poslije izvještaja Svetske anti-doping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu sportista.

Ruski atletičari tako mogu da učestvuju samo u domaćim takmičenjima.

Generalni sekretar RAF Mihail Butov rekao je da je u Savez stiglo obaveštenje IAAF o kršenju suspenzije ruskih atletičara.

U obaveštenju se navodi da je troje ruskih atletičara "učestvovalo u međunarodnim trkama 14. i 15. novembra".

IAAF nije navela identitet atletičara, ali vjeruje se da je jedan od njih Viktor Ugarov, koji je u nedjelju u Japanu pobijedio na Kanazava maratonu, dva dana otkako je IAAF suspendovala Rusiju. On je naknadno diskvalifikovan.

Mutko: Neće biti tragedija ako ruski atletičari propuste SP u Portlandu

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko rekao je danas da će odsustvo sa Svjetskog dvoranskog prvenstva u SAD ruskim atletičarima pomoći da se bolje pripreme za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Svjetsko dvoransko prvenstvo održaće se od 17. do 20. marta naredne godine u Portlandu u SAD, a inspektori IAAF će 27. marta objaviti svoj prvi izvještaj o anti-doping reformama u Atletskom savezu Rusije.

"Najvjerovatnije ćemo propustiti Svjetsko dvoransko prvenstvo jer će izvještaj biti podnijet sedam dana po završetku tog takmičenja. Nećemo otići u SAD, ali zbog čega nam je potrebno to takmičenje? Mnogi kvalitetni atletičari se tamo neće takmičiti", rekao je Mutko agenciji TAS.

"Ako i propustimo Svjetsko dvoransko prvenstvo, to neće biti tragedija. Iskoristićemo odsustvo da se što bolje pripremimo za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru", dodao je Mutko.

Mutko je ponovio da očekuje da će se reforme u Atletskom savezu Rusije sprovesti za dva do tri mjeseca.

Bonus video: