Higijena ruku prva karika u lancu očuvanja zdravlja i sprečavanju širenja bolesti

"U razgovoru sa pedijatrom učenicii su bili u prilici da nauče da je pranje ruku najefikasnije oružje i najbolja preventiva od brojnih oboljenja, odnosno da je higijena ruku prva karika u lancu očuvanja zdravlja i sprečavanju širenja bolesti"
158 pregleda 1 komentar(a)
djeca, Foto: Shutterstock
djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2015. 10:54h

Higijena ruku prva je karika u lancu očuvanja zdravlja i sprečavanju širenja bolesti, saopštila je pedijatar Biljana Raičević Fuštar u razgovoru sa učenicima prvih razreda Osnovne škole “Štampar Makarije".

Iz Doma zdravlja Podgorica saopšteno je da je Raičević Fuštar posjetila tu školu povodom Svjetskog dan djeteta 19. novembra. Svjetski dan dijeteta ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama promoviše dobrobit dijece.

Navodi se da je Raičević Fuštar učenicima govorila o značaju prevencije za očuvanje zdravlja i zdravim stilovima života.

Ona je na edukativnom času objasnila prvacima koliko je za njihovo zdravlje važno pravilno održavanje lične higijene, redovno i pravilno pranje ruku i zuba, pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost.

"U razgovoru sa pedijatrom učenicii su bili u prilici da nauče da je pranje ruku najefikasnije oružje i najbolja preventiva od brojnih oboljenja, odnosno da je higijena ruku prva karika u lancu očuvanja zdravlja i sprečavanju širenja bolesti", kaže se u saopštenju.

Raičević Fuštar kazala je da je u najranijem uzrastu veoma važna zdrava ishrana, koja je osnovni preduslovi za njihov nesmetan rast i razvoj.

Iz Doma zdravlja Podgorica su objasnili da s obzirom da je sve više djece u ranom uzrastu, koja imaju prekomjernu tjelesnu težinu, pedijatri nastoje da, dukativnim radionicama, probude u njima svijest i odgovornost o zdravoj i uravnoteženoj ishrani i važnosti redovne i umjerene fizičke aktivnosti.

Kako je najavljeno pedijatri Doma zdravlja Podgorica, danas će držati edukativnu radionicu u Osnovnoj školi ”21.maj”.

Bonus video: