KONTROLA RADA POLICIJE

Savjet utvrdio: Bez povoda tukli i džipom udarali građane

“Prema građaninu D.D. iz Podgorice, koji je sa svojim roditeljima bio na protestu 24. oktobra i kojem nije omogućeno da napusti centar grada i uputi se svojoj kući. Njemu je, dok je mirno koračao prišla grupa policijskih službenika i pretukla ga”, saopšteno je iz Savjeta
75 pregleda 6 komentar(a)
Savjet za građansku kontrolu, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Savjet za građansku kontrolu, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 19.11.2015. 18:28h

Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio je da je došlo do prekoračenja policijskih ovlašćenja u slučaj Nikole Bajčetića, čije je vozilo policajac demolirao nakon što je odbornik DF-a uhapšen.

“Savjet je to ustanovio na osnovu video snimka... Na insistiranje Savjeta u odgovoru Uprave policije nije saopšten identitet policijskog službenika koji vrši nedozvoljene radnje”, saopšteno je iz Savjeta.

Do prekoračenje je došlo, kako navode, i prema A.R. D.Š. i M.R. iz Kolašina koji su se nalazili u vozilu, a koje su policijaci zaustavili kod nekadašnjeg bioskopa “Kultura” u Podgorici, prebili i pri tom palicama oštetili auto vlasništvo sestre A.R.

Objašnjava se da u trenutku primjene policijskih ovlašćenja ti građani nisu pružali otpor i poštovali su naređenja.

Prema građaninu G.P. iz Podgorice kojeg je policijski džip oborio dok je bježao, na početku Ulice slobode. Tog građanina su potom pretukli policijski službenici, iz drugog vozila - kombija. Savjet je konstatovao zabrinjavjuće postupanje prema tom građaninu, koji je zadobio više povreda.

“Prema građaninu D.D. iz Podgorice, koji je sa svojim roditeljima bio na protestu 24. oktobra i kojem nije omogućeno da napusti centar grada i uputi se svojoj kući. Njemu je, dok je mirno koračao prišla grupa policijskih službenika i pretukla ga”, saopšteno je iz Savjeta.

Usvojena je i pritužba Sindikata medija o postupanju policije prema grupi novinara nakon demonstracija u Podgorici, 24. oktobra.

Kako je saopšteno iz Sindikata, Savjet je konstatovao da je, uprkos otežanim okolnostima u kojima je policija djelovala, upotreba hemijskih sredstava bila „nedovoljno obazriva i neselektivna u konkretnom slučaju“.

"Sindikat pozdravlja takvu odluku Savjeta, koji je pozvao MUP da na odgovarajući način, Sindikatu medija Crne Gore i novinarima, snimateljima i fotoreporterima koji su te noći bili prisutni na toj lokaciji, uputi simboličko izvinjenje“, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su podsjetili da se incident o kojem su tražili izjašnjenje desio na Bulevaru Stanka Dragojevića, gdje je, prema tvrdnjama više članova te sindikalne organizacije, policija namjerno bacila suzavac na oko 30 novinara koji su nosili prsluke sa oznakom „press“.

Preporučujemo za Vas