Pogledajte emisiju "Načisto: Budvani htjeli da ubiju svjedoke?

"O fabrici duvana u Mojkovcu određeni dokazi su najvjerovatnije emigrirali i izgubljeni trajno"
121 pregleda 0 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.11.2015. 16:08h

Dio grupe povezane sa predmetima TQ Plaza i Plato na plaži Jaz tražio je da nekome od svjedoka saradnika “leti glava”, a planirali su i da sudija u predmetu “Košljun” namjeste da je počinila krivično djelo.

To je sinoć rekao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, gostujući u emisiji "Načisto" Petra Komnenića, pojašnjavajući da je tužilaštvo to saznalo u presretnutim razgovorima jednog od okrivljenih.

Katnić nije konkretno rekao o kome se radi, i ko su osobe koje su vodile te razgovore.

"Specijalno državno tužilaštvo zaključuje da je postojala mogućnost podstrekavanja na lišenje života određenih lica, i da su to upravo svjedoci saradnici", kazao je on.

U tim predmetima status svjedoka saradnika dobili su bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, Igor Trnski i Marko Vujović.

Katnić je o presretnutim razgovorima pričao odgovarajući na pitanja Komnenića da prokomentariše optužbe advokata Vladana Bojića da ga zastrašuje podnošenjem prijave protiv njega i prisluškivanjem.

"Katnić ne špijunira. Katnić je glavni specijalni tužilac kojem je zakon dao alatke u ruke. Specijalno tužilaštvo je primjenjivalo mjere tajnog nadzora prema određenim okrivljenima, koji nikada do sada nisu bili advokati. Okrivljeni su vodili razgovore sa drugim osobama, koji su prenosili određene poruke", kazao je Katnić, dodajući da su, MTN proširene "i na te osobe".

"Advokat Bojić je vodio razgovor sa tim osobama, i po nalaženju Specijalnog državnog tužilaštva odao tajnu. Ovdje su značajnije bile druge poruke, imajući u vidu težinu tih poruka i njihov značaj. Bilo je izjava koje su ukazivale da se dovodi u pitanje i bezbjednost određenih advokata. Određene osobe su predlagale da "jedna glava mora da leti", da "jedna osoba zakucava ekser u sanduk"... Morao sam da preduzmem radnje da eliminišem ovu opasnost”, kazao je Katnić.

Dodao je da je u presretnutim razgovorima pominjano i da će se "Specijalnom tužilaštvu otvarati roletna", pojašnjavajući da su te osobe htjele da prikažu da iz Specijalnog tužilaštva cure informacije.

"Psovane su nam majke fašističke... Pored toga pokrenuta je kampanja da se presuda u predmetu "Košljun" ukine, ne žalbenim putem i redovnim pravnim sredstvima, nego insceniranjem i pravljenjam dokaza da je određeni sudija počinio krivično djelo", kazao je Katnić, dodajući da je grupa imala i plan da montira svjedoke i lažne dokaze protiv tog sudije.

"To ne može postojati u Crnoj Gori dok postoji Specijalno tužilaštvo, i dok sam ja na njegovom čelu", kazao je on.

Katnić nije rekao o kom sudiji je riječ. Okrivljenima u predmetu "Košljun" sudila je Valentina Pavličić. U tom predmetu bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, koji je i jedan od uhapšenih u predmetima TQ Plaza i Plato na plaži Jaz, osuđen je na šest godina zatvora.

Katnić je rekao da je u tim predmetima identifikovan šef organizovane kriminalne grupe i da će se istraga uskoro proširiti i na njega.

"Sprovode se radnje i aktivnosti koje će ubrzo rezultirati proširenjem istrage i u odnosu na ovo lice. Tužilaštvo vjeruje da je prikupilo dovoljno dokaza za preduzimanje ove aktivnosti, a to je donošenje naredbe za proširenje istrage i u odnosu na organizatora ove kriminalne grupe", rekao je Katnić.

Po Katnićevom nalogu sredinom avgusta uhapšeno je 13 bivših i sadašnjih budvanskih funkcionera. On je sinoć rekao da je u predmetu TQ Plaza nanijeta šteta Opštini od oko 20 miliona eura.

Krajem septembra Katnić je dao novi nalog za hapšenja u Budvi, zbog malverzacija oko prodaje zemlje na Jazu, tokom koje je Opština Budva oštećena za oko 1.400.000 eura.

Tužilaštvo je Miloša Marovića osumnjičilo da je učestvovao u tom poslu, a izvori “Vijesti” tvrde da su svjedoci saradnici kao organizatora označili njegovog oca Svetozara Marovića.

Katnić je rekao da se ispituje i još nekoliko predmeta u Budvi, ali i Podgorici: “U fazi izviđaja su predmeti Carine, Bazar...”

U toku su izviđajne radnje o navodnoj povezanosti potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa mojkovačkim klanom.

"O fabrici duvana u Mojkovcu postupak je vođen prije više godina i određeni dokazi su najvjerovatnije emigrirali i izgubljeni trajno. Ono što sada imamo tužilaštvo pokušava da utvrdi”, kazao je Katnić.

Na pitanje novinara da li su u radu neki predmeti u kojima se pominje bivši šef policije Veselin Veljović, Katnić je odgovorio da su u toku izviđaji u predmetima “Kamp Zlatica”, “PGS”, “Limenka”...

Bonus video: