Filmska revija i predavanje pisca Mihe Macinija

Manifestaciju će otvoriti projekcija filma “Izmaglica“
0 komentar(a)
film Izmaglica, Foto: Screenshot (YouTube)
film Izmaglica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.11.2015. 19:04h

Dani meksičke kulture biće održani u organizaciji Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović“, ambasade Meksika u Beogradu i NVU Crnogorska alternativna kultura, od 20. do 23. novembra u sali DODEST-a.

Manifestaciju će 20. novembra otvoriti projekcija filma "Izmaglica" (2009) reditelja Alehandra Gerbera Bićećija, koja će biti održana u DODEST-u u 20 sati. “Izmaglica” je priča o Andresu, Hoseu i Felipeu, mladićima koji se suočavaju sa postadolescentskim periodom. Priča se odvija u Istapalapi, skromnoj i zaboravljenoj sredini, rasipnoj u raskošnim vjerskim manifestacijama i bez sumnje, najpohlepnijoj oblasti grada Meksika.

Narednog dana, u subotu 21. novembra, od 20 sati predviđena je projekcija dokumentarnog filma “Drugi Kalifornjani“ (2011) reditelja Cezara Talamantesa. Ovaj film je priznat kao najbolji meksički dokumentarac, a donosi priču o rančerima koji žive u pustinji Južne Donje Kalifornije. Kroz njihova svjedočenja i kroz audiovizuelne zapise iz njihove svakodnevice, film otkriva mnogo o ovim, ne toliko poznatim, Meksikancima.

U nedjelju, 22. novembra, biće prikazan dokumentarni film “Jedan dan manje“ (2009) reditelja Darijela Ladloua u u 20 sati. Dokumentarac Darijele Ladlou je osjećajno, delikatno i ubjedljivo približavanje njenoj sopstvenoj priči i na neki način, priči svih ljudi. Karmen i Emeterio su njeni baba i djed koji žive u Akapulku. Portret ovog para, koji je preko 60 godina u braku, polako se pretvara u duboko promišljanje o životu, porodici, tradicijama i međuljudskim odnosima.

Posljednjeg dana, tačnije u ponedjeljak, 23. novembra, u sali DODEST-a u 19 sati biće organizovano predavanje “Popularnost meksičke muzike i filmova u Jugoslaviji”. O popularnom “meksičkom” periodu u Jugoslaviji govoriće Miha Macini, poznati slovenački pisac i autor dokumentarca “Yugoslav Mexico - YuMex” koji će pratiti predavanje. Nakon predavanja predviđena je projekcija filma “Vrati se u život“ (2010) reditelja Karlosa Hagermana u 21 sat.

Ulaz za sve programe manifestacije “Dani meksičke kulture” je besplatan.

Bonus video: