U Baru otvoren festival stvaralaštva za djecu

Pjesnički karavan u petak obilazi barske osnovne škole. Festival se održava u sklopu programa proslave Dana Opštine 24. novembra
186 pregleda 0 komentar(a)
Bosiljka Pušić, Foto: Radomir Petrić
Bosiljka Pušić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.11.2015. 16:31h

Tradicionalni 29. Festival dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu "Susreti pod starom maslinom" otvoren je na Mirovici u Starom Baru.

Ovogodišnji festivalski laureat je književnica iz Herceg Novog Bosiljka Pušić koja je shodno tradiciji zasadila maslinovo drvo u parku dosadašnjih nagrađenih pisaca, a Pjesnički kamen pored Doma Revolucije dobio je i njeno ime.

Pušić je istakla da je zadovoljstvo dobiti prestižnu nagradu čije ime „nosi jednu divnu imenicu koja hrani i koja liječi“.

"Blagosloven je onaj grad koji za stožer maslinu ima. Veliku radost čini i što su u publici djeca, jer na djeci svijet ostaje. Radost je i biti nosilac poruka koje se tiču mira, u ovom danas uzavrelom svijetu. Od sveg srca želim da mir dotakne svaku dječju postelju, svaku obalu i svačije nebo", rekla je Pušić.

Njena poruka je poslata u svijet i na maslinovom vijencu koji je Pušić po starom festivalskom običaju bacila u more. Djecu i pjesnike na Mirovici je pozdravio potpredsjednik Opštine Dušan Raičević koji je istakao da ovaj festival ima "najtopliju misiju i za razliku od svih drugih festivala promoviše ono najznačajnije, a to je dječiji osmjeh".

Festival je okupio brojne dječije pisce iz cijelog regiona, a na ovogodišnji literarni i likovni nagradni konkurs "Stara maslina iz Bara u vrtovima čovječanstva" pristiglo je oko 1.000 radova učenika osnovnih škola, Prvu nagradu na literarnom konkursu osvojila je Anja Delibašić iz OŠ "Olga Golović" iz Nikšića, drugu Anđela Bujić iz OŠ "Jovan Tomašević" sa Virpazara, a treće mjesto dijele Vahid Alibašić iz OŠ "Mrkojevići" iz Pečurica i Andrea Bošković iz OŠ "Jugoslavija".

Pjesnički karavan u petak obilazi barske osnovne škole. Festival se održava u sklopu programa proslave Dana Opštine 24. novembra.

Bonus video: