Genijalac iz Norveške: Šta mu zamjeraju i u čemu mu se dive

Karlsen vlada svjetskim šahom od 2013. godine kada je pobijedio Višvanatana Ananda, protiv kojeg je potom i odbranio titulu. Prije dvije godine je u taj-breku bio bolji i od Rusa Sergeja Karjakina (3:1)
195 pregleda 3 komentar(a)
Karlsen, Foto: Reuters
Karlsen, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2018. 12:02h

Magnus Karlsen neće obilježiti samo jednu epohu - norveški šahovski velemajstor se trećom odbranom titule prvaka svijeta neizbrisivo upisao u anale “drevne igre” kao jedan od najbojih ikada!

Šahista koji danas slavi 28. rođendan, dva dana ranije je u meču za titulu sa Amerikancem Fabijanom Karuanom u Londonu, potvrdio da je najbolji.

Karlsen vlada svjetskim šahom od 2013. godine kada je pobijedio Višvanatana Ananda, protiv kojeg je potom i odbranio titulu. Prije dvije godine je u taj-breku bio bolji i od Rusa Sergeja Karjakina (3:1), da bi u Londonu, u kojem je svih 12 partija klasičnog šaha prvi put u istoriji završeno remijima, Norvežanin opet pokazao da je bez premca u brzopoteznoj igri i taj-brek sa Karueanom je riješio sa 3:0.

Šahista koji igrom bez greške podsjeća na kompjuter, ima i pristalica, ali i oponenata. Pristalice se dive njegovoj mirnoći, nevjerovatnoj pripremi i kondiciji dok mu oponenti zamjeraju na nedostatklu borbenosti i izostanku rizika u igri. To je uostalom demonstrirao i protiv Karuane, naročito u posljednjoj 12. partiji klasičnog šaha u kojoj nije krenuo na pobjedu, iako je bio u znatno boljoj poziciji.

"Problem je u tome što ako krenem na mat, mogu da pogriješim i izgubim. Naročito protiv Karuane, koji je iz partije u partiju pokazivao kvalitete koje u pripemi nisam uočio. Moguće je da sam imao šansi tokom klasičnih partija, ali ja ih nisam uočio. Srećan sam što se završilo mojom odbranom titule", kazao je Karlsen.

Ipak, podatak da je bio svjetski prvak do 12 godina, da je sa 15 bio prvak Norveške a sa 19 je kao najmlađi ikada bio najbolje rengiran u rejtingu FIDE, govori o nevjerovatnom talentu Karlsena. On je imao rekordni rejting ikada (2882), tokom 2014, da bi istu godinu krunisao naslovom prvaka, a uz to i zlatnim medaljama na SP u klasičnom i SP u brzopoteznom šahu.

"Ne mogu da budem nezadovoljan, iako nisam uspio da se izborim za naslov svjetskog prvaka. U svim partijama gledana je teška i neizvjesna borba, i to do samoga kraja, u kojem čestitam Magnusu na odbrani titule. Igrao sam protiv jednog od najtalentovanijih šahista u istoriji ove igre i dao sam maksimum. Osjećao sam i ogromnu podršku navijača iz cijelog svijeta i hvala im na tome. Osjećam i da je kvalitet i neizvjesnost naše igre vratio ovu prekrasnu igru na kartu Amerike, i da će biti podstrek mladima da joj se posvete. Očekujem i da ću ponovo izbiriti priliku da se borim za titulu", kazao je 26-godišnji Karuana.

Bonus video: