Nakon ubistva Đurića u ZIKS-u: “Škoda oktavija” zapaljena sa šest litara benzina

Vještak je pojasnio da lice koje vrši paljenje vozila to mora da izvrši sa bezbjednog rastojanja da ne bi imalo posljedice
219 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Pavićević, Miloš Trbo, Foto: Filip Roganović
Dejan Pavićević, Miloš Trbo, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.11.2018. 16:23h

Sudski vještak za PEH /požare, eksplozije i havarije/, Nenad Milikić kazao da je vozilo "škoda oktavija" koje je nađeno zapaljeno u blizini pružnog prelaza u Rogamima 22. septembra 2016. nakon ubistva Dalibora Đurića u ZIKS-u, poliveno većom količinom benzina spolja i unutra i zapaljeno otvorenim plamenom.

Vještak je ovo saopštio na suđenju Dejanu R. Pavićeviću i Milošu V. Trbu, optuženim za prodaju droge, stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo Dalibora Đurića u ZIKS-u.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Saše Čađenovića, vještak je pojasnio da lice koje vrši paljenje vozila to mora da izvrši sa bezbjednog rastojanja da ne bi imalo posljedice, imajuću u vidu da kada se vozilo polije benzinom gore pare benzina, a ne tečnost kao tečnost.

"U konkretnom slučaju najvjerovatnije je podesno sredstvo zapaljena krpa bačena na poklopac motora odakle je požar krenuo i prenio se na kompletno vozilo", naveo je Milikić i dodao da je utvrdio na osnovu stručne prakse, jer tragova nij bilo. Dodao je da “hepo kocke” nađene u vozilu nijesu uništene požarom zato što se preko njih nalazio stopljeni materijal od patosnica, plafonskih tapeta tapacira bočnih vrata, te nije bilo dovoljno kiseonika za njihovo sagorijevanje. Vještak je naveo da ako je utvrđeno da je lom zadnjeg vjetrobranskog stakla nastao dejstvom mehaničke sile, onda to znači da je lom nastao prije požara. Odgovarajući na pitanje predsjednika vijeća, sudije Dragoja Jovića, vještak je kazao da je količina benzina korišćena za polivanje vozila otprilike šest do sedam litara, a vrijeme sagorijevanja je do 30 minuta.

U optužnici se navodi da su 22. 09. 2016., Pavićevićevim „golfom IV“ BD AZ 065, iz Kotora došli u Podgoricu gdje su isključili mobine telefone kako se ne bi moglo utvrditi njihvo dalje kretanje, a potom se uputili ka Rogamima, kako bi obišli mjesto gdje će kasnije zapaliti „škoda okraviu“ CB179VW i dokaze o izvršenom ubistvu.

„Potom su se, uputili ka Danilovgradu gdje su po unaprije pripremljenom planu i sačekali da, za sada neidentifikovano lice, na podmukao način i iz koristoljublja, liši života Đurić Dalibora – osuđeno lice u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Spuž, pa je u trentku dok je oštećeni šetao, iz snajperske puške kalibra 7,9 mm, ispalio jedan projektil i nanio oštećenom prostrelnu ranu grudnog koša, usljed čega je nastupila smrt. Nakon toga su se Pavićević i Trbo vrtili u mjesto Rogame gdje je učililac nakon ubistva i bjekstva sa lica mjesta ostavio „škodu oktaviu“ i pušku kojom je pucao. Njih dvojica su potom čekićem razbili zadnje vjetrobransko staklo na vozilu a potom u kabinu tog auta sipali benzin i ubacili više zapaljenih pakovanja hepo hocki, čime su izazvali požarkako bi uništili sve materijalne dokaze i omogućili izvršiocu da se nesmetano udalji u nepoznatom pravcu", piše u optužnici.

Bonus video: