Đukanović: I da traje 100 godina, istraga ih neće dovesti do mene

"Ja se radujem da nadležni državni organ radi svoj posao, i da ćemo uskoro imati, vjerujem, ubjedljiv argumentovan odgovor na tu temu i na taj način zapušiti usta svima onima koji već godinama pokušavaju da tu temu i neke druge teme zloupotrebljavaju u svrhu političkih obračuna sa predsjednikom Vlade i Vladom u cjelini"
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.11.2015. 19:18h

I da istraga o aferi "Telekom" traje 100 godina ne postoji nikakva kopča koja će ukazati na bilo kakvu vezu predsjednika Vlade, Vlade ili porodice predsjednika Vlade sa pretpostavljenom korupcijom u ovom slučaju, rekao je premijer Milo Đukanović.

On je novinarima nakon premijerskog sata u parlamentu, rekao da ne želi da komentariše postupanje Tužilaštva.

"Ono je, razumio sam iz medija, pokrenulo određeni postupak i mislim da je pristojno pustiti nadležni državni organ da obavi svoj posao. Podsjetiću vas na nešto što sam više puta govorio ovim povodom, budući da sam i sam akter određene parlamentarne istrage istim povodom. Podsjetiću vas da je glavnina priče na ovu temu bila artikulisana sa namjerom da se spočita meni odgovornost za neku pretpostavljenu korupciju, uvlačeći na taj način u čitavu priču i dio moje porodice. Rekao sam tada i želim da ponovim, nema apsolutno nikakve veze i ne može postojati nikakva kopča, pa makar istraga trajala budućih 100 godina, koja će ukazati na bilo kakvu vezu predsjednika Vlade, Vlade ili porodice predsjednika Vlade sa pretpostavljenom korupcijom u ovom slučaju", rekao je Đukanović.

On je dodao da to, naravno, ne treba da znači da nadležni državni organ ne treba da nastavi posao.

"Ja se radujem da nadležni državni organ radi svoj posao, i da ćemo uskoro imati, vjerujem, ubjedljiv argumentovan odgovor na tu temu i na taj način zapušiti usta svima onima koji već godinama pokušavaju da tu temu i neke druge teme zloupotrebljavaju u svrhu političkih obračuna sa predsjednikom Vlade i Vladom u cjelini", rekao je premijer.

On je tvrdnje poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića da je premijer povezan sa krijumčarenjem oružja terorističkim organizacijama preko Mohameda Dahlana, nazvao "budalaštinom".

"I to nije prva od strane toga čovjeka, on to radi svaki dan", rekao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da Vojislav Koštunica i Rusija ne utiču na proteste u Crnoj Gori, kako je to u više navrata tvrdio, Đukanović je rekao da nije mislio direktno na Koštunicu, već da je bivši predsjednik DSS-a "personifikacija politčkih kurgova i načina mišljenja koje se od starta protivilo crnogorskoj nezavisnosti".

Đukanović je rekao da nema potreba da komentariše izjave Vučića.

"Vidio sam da dio javnosti usredsređen na temu kako uočiti razliku u našim stavovima. Razlike se prosto podrazumijevaju među dva živa bića, pa i među dvojicom predsjednika Vlada, makar i dobrosusjedskih država kao što su danas Srbija i Crna Gora. Vučić ima pravo na svoju percepciju tog pitanja, baš kao i ja. Kada sam govorio o Koštunici, nije mi bila namjera da pominjem jednog čovjeka koji je, na sreću ukupne demokratije na Balkanu, politička prošlost. Govoreći o njemu govorio sam o personifikaciji politčkih kurgova i načina mišljenja koje se od starta protivilo crnogorskoj nezavisnosti i pravu na izbor vlastite budućnosti. Sticajem okolnosti dio ljudi koji su i danas angažovani u pružanju podrške DF-u u rušenju demokratski izabrane vlasti u Crnoj Gori je iz partije koja predstavlja političko nasljeđe gospodina Koštunice. Jasno je potpuno da nisam govorio o njemu lično, govorio sam o personifikaciji jednog političkog odnosa iz Srbije prema Crnoj Gori, i danas stojim na tom stanovištu", rekao je Đukanović.

Premijer je kazao i da jednako stoji i na stanovištu o umiješanosti inostranih krugova, u ono što su najaktuelniji politički procesi, prije svega na proteste.

"Nadam se da tu nije potrebno iznositi argumente i tumačiti, dovoljno je pročitati saopštenja koja sustigla iz određenih međunarodnih centara i govore same za sebe. Ako se sda ne našalimo pa ne kažemo da možda nisu mislili na ovu Crnu Goru nego na Malu Crnu Goru na Durmitoru pa bi nju trebalo izuzeti iz evroatlantskih procesa, ako je to hajde onda da se složimo da se niko nije miješao u unutrašnji politički život naše države", kazao je Đukanović.

Komentarišući poziv predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića na razgovor svih političkih o izlasku iz krize, Đukanović je rekao da je DPS spreman za dijalog i izbore i da se ne može prenebegnuti da postoji nepovjerenje.

"Odazvaćemo se na svaku inicijativu za otklanjanje nepovjerenja. Manje je važno hoću li ja učestvovati u dijalogu. Ja sam najmanje specijalizovan da učestvujem u razgovorima o izbornom zakonodavstvu, ali DPS će sigurno imati svog predstavnika u tim razgovorima", poručio je Đukanović.

Bonus video: