“Nakon prvog hica, neko je povikao: 'Pucaj, pucaj!”

Danas je svjedok odgovarajući na pitanja advokata Dragana Mitrića, branioca okrivljenog Dragoja Baošića, rekao da su momak koji je pucao i Jovan, bili okrenuti licem u lice
385 pregleda 17 komentar(a)
Dragoje Baošić, Foto: Facebook.com
Dragoje Baošić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 18.11.2015. 13:04h

Saslušanjem svjedoka, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Dragoju Baošiću, optuženom za ubistvo Jovana Kosaća u diskoteci “Kaza” u Herceg Novom.

Stefan S. Jović iz Herceg Novog, u noći kada je ubijen Jovan Kosać, radio je kao konobar u diskoteci “Kaza”. Naveo je da je na tacni nosio malu flašicu vina koju je prethodno zaboravio i uputio se prema stolu sa gostima.

“Ispred sebe sam vidio neko guranje, komešanje i tuču. To je bilo od mene na oko sedam metara. Vratio sam se korak unazad. Tada vidim momka koji u desnoj ruci drži pištolj crne boje, koji je bio uperen u Jovana. Čujem prvi pucanj. Jovan je stajao na nogama i bio je licem u lice okrenut prema momku koji je pucao. Neke djevojke su vrištale, pa sam se okrenuo prema njima da ih smirim. Pomislio sam da će se to brzo završiti i da nije pravi pištolj jer je Jovan još stajao na nogama i nije izgledao da je pogođen. Zatim čujem drugi i treći hitac i nakon toga Jovan pada. U njega je ovaj momak ispalio I četvrti hitac dok je ležao na podu ili je možda malo falilo da legne. Prišao sam da mu pomognem, a Jovan mi je tada rekao: “Stefane brate, vodi me u bolnicu”. Bojan Vorotović, Dilan i Andrija Mijušković su prišli da mi pomognu da Jovana odnesemo do auta. Oni su ga i povezli u bolnicu, a ja sam ostao u diskoteci”, rekao je danas svjedok Jović pred krivičnim vijećem kojim je predsjedavala sudija Vesna Moštrokol u Višem sudu u Podgorici.

U izjavi kod Lepe Medenice zamjenice višeg državnog tužioca, čiji je video snimak svjedočenja prikazan u sudnici, Jović je rekao da je Jovan Kosać stajao na nogama nakon što je momak ispalio prvi hitac u njega.

“Bio sam pet-šest metara udaljen kada je momak izvadio pištolj. Tada sam napravio korak unazad. Pored stuba u diskoteci sam stajao kada je bio prvi pucanj, udaljen šest - sedam metara. Nakon prvog pucnja, neko od četiri-pet momaka iz pravca ulaznih vrata je povikao: “Pucaj, pucaj!” Ne vidim ko je to rekao, ali to je dolazilo iz pravca ulaznih vrata. Taj prvi hitac u Jovana, ovaj momak je ispalio sa oko metar i po razdaljine”, rekao je Jović kod tužioca.

Danas je svjedok odgovarajući na pitanja advokata Dragana Mitrića, branioca okrivljenog Dragoja Baošića, rekao da su momak koji je pucao i Jovan, bili okrenuti licem u lice.

“Ruka mladića koji je pucao bila je ispružena, i nekako malo spuštena na dolje”, tvrdi Jović.

Advokat Slavomir Božović, branilac optuženog Baošića, prigovorio je njegovom svjedočenju.

“Iskaz je kontradiktoran, konfuzan i nejasan. Odbrana će se detaljnije baviti u završnim riječima”, kazao je branilac.

Dušan S. Delibašić iz Herceg Novog, ispričao je da je sa svojim kumom Nikolom Kokotovićem bio u diskoteci “Kaza” u vrijeme klada se dogodila tuča a zatim i pucnjava, ali je juče pred krivičnim vijećem kojim je predsjedavala sudija Vesna Moštrokol, izjavo da ništa nije vidio.

“Nisam ništa vidio, ali sam čuo pucnje. Kada sam ušao u diskoteku, pozdravio sam se sa Jovanom Kosaćem, jer mi je bio dobar drug. Ja i kum smo bili okrenuti leđima ulaznim vratima. Čuo sam samo tri-četiri pucnja oko 01,20 časova, a udaljenost od nas je bila oko pet, šest, ili sedam metara. Nakon prvog pucnja, ja sam kuma uhvatio za ruku, nakon čega smo zalegli na pod", rekao je on.

Svjedok Nikola D. Kokotović iz Baošića potvrdio je priču svog kuma da nisu vidjeli šta se događa u diskoteci, dodajući da je nije bio svjestan šta se oko njega dešava.

“Nisam bio svjestan o čemu se radi. Nisam čuo pucnje, samo sam čuo nekolko neobičnih zvukova, a samo me kum Dušan dohvatio za ruku. Nisam mogao ništa da vidim šta se dešava na ulaznim vratima. Pravo da vam kažem ja se ne sjećam da sam čuo pucnje”, rekao je juče svjedok. U izjavi kod tužioca, a čije je video snimak svjedočenja juče odgledan u sudnici, Kokotović je između ostalog rekao da ga kum poteže za ruku i kaže: “lezi, lezi”. “

“Čuo sam tri-četiri pucnja ali nisam bio svjestan da su to bili pucnji. Prošlo je dosta vremena. Sjećam se vriske, padanja stolova, i nisam bio svjestan šta se dešava”, rekao je svjedok.

Ivana S. Zorić iz Hrceg Novog rekla je da je sa pet drugarica bla u diskoteci, te da je oko 01,20 ili 01,30 časova došlo do guranja mase ljudi.

“I onda je ta masa nagrnula na nas i mi smo pale. Neko je rekao: “Svi na pod”. Čula sam jedan pucanj, pauza, a zatim još tri pucnja. Nisam vidjela šta se dešava, bila sam na podu. Meni je cipela bila puna krvi, a pretpostavljam da sam se posjekla na staklo”, navela je svjedokinja.

Prema navodima optužnice, Dragoje Baošić je 14. septembra 2014. oko 01,30 časova u Igalu u diskoteci “Kaza”, sa umišljajem ubio Jovana Kosaća. Po ulasku u diskoteku, a nakon fizičkog kontakta između Kosaća i Milana Bigovića, koji se nalazio u društvu Baošića, okrivljeni Dragoje Baošić je prišao Jovanu Kosaću i u njegovom pravcu iz pištolja, ispalio više metaka koji su ga pogodili. U tom trenutku, Kosać se nalazio u stojećem položaju. Nakon što je pao na pod, prema navodima optužnice, Baošić je nastavio da puca, pogodivši ga u grudi i stomak. Nakon toga Baošić je pobjegao, čime je izvršio krivično djelo “ubistvo”.

Dragan Bigović je optužen da je počinio krivično djelo “pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”, odnosno da je 14. septembra oko 02,30 časova pomogao Baošiću da ne bude otkriven, tako što je zaustavio vozilo BMW i vozaču naložio da okrivljenog preveze u mjesto Baošići.

Suđenje se nastavlja 25. novembra.

Bonus video: