SAČUVATI SVJETSKU BAŠTINU

Francuska uvodi za pravo na azil za umjetnička djela pod prijetnjom džihadista

Francuska je odlučila da uvede carinsku kontrolu uvoza kulturnih dobara i želi na svom tlu da zabrani transport, tranzit i trgovinu pokretnih kulturnih dobara koji su nezakonito iznijeta iz zemalja porijekla"
10 pregleda 1 komentar(a)
Palmira, Foto: Wikipedia
Palmira, Foto: Wikipedia
04.04.2019. 18:32h

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas u sjedištu Uneska u Parizu da će Francuska uvesti mjeru "pravo na azil" za umjetnička djela koja mogu da ugroze džihadisti iz Islamske države.

"Pravo na azil imaju ljudi ali azil može da važi i za umjetnička djela i svjetsku baštinu", rekao je Oland na generalnoj konferenciji Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Oland je rekao da Islamska država izdaje dozvole za iskopovanje arheoloških nalazišta i da na crnom tržištu prepodaje vrijedne predmete.

"Francuska je odlučila da uvede carinsku kontrolu uvoza kulturnih dobara i želi na svom tlu da zabrani transport, tranzit i trgovinu pokretnih kulturnih dobara koji su nezakonito iznijeta iz zemalja porijekla", rekao je Oland.

Prema njegovim riječima, Francuska će uložiti dodatne napore kao bi spriječila da umjetnička djelu dođu u ruke džihadista i otvoriće "azil" u postojećim muzejima, koji će služiti kao utočište tim djelima.

Oland je rekao da se o tome dogovorio s direktorom prestižnog Luvra Žan-Likom Martinezom.