Sajovac ostavio trag na osiguraču eksploziva

“Očekujem da se uzmu uzorci DNK od svih pripadnika SAJ-a i uporede sa tragom nađenim na osiguraču”, kazao je Marković...
135 pregleda 63 komentar(a)
SAJ, Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
SAJ, Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.11.2015. 06:21h

Forenzičari su izolovali DNK trag na osiguraču eksplozivne naprave koju je jedan od sajovaca 24. oktobra ubacio u automobil Milorada Mija Martinovića.

To je “Vijestima” kazao Martinovićev pravni zastupnik, advokat Velibor Marković.

Advokat je pojasnio da su forenzičari pronašli biološki trag dvije osobe, ali da je jedan dominantan.

“Sad očekujem da se uzmu uzorci DNK od svih pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) da se urade njihovi profili, i da se oni uporede sa tragom nađenim na osiguraču. Na taj način će se doći do osobe koja je u unutrašnjost vozila bacila šok bombu”, kazao je Marković.

Advokat je pojasnio da je kašika na kojoj su forenzičari pronašli biološki trag nađena dan ili dva nakon prebijanja Martinovića, prilikom otvaranja vozila.

“Automobil je bio smješten na parkingu iza zgrade Centra bezbjednosti. U mom prisustvu, osigurač je pronašla policija, a krim-tehničari su ga po mom predlogu, i nalogu tužilaštva, uputili na vještačenje u Forenzički centar”, kazao je Marković.

Martinovića su pripadnici SAJ-a brutalno pretukli nakon razbijanja protesta DF-a, a potom i demolirali njegov “mercedes”.

Na snimku, na kom je zabilježeno iživljavanje sajovaca, vidi se kako jedan od njih, nakon što su pretukli Martinovića, i palicama polomili njegovo vozilo, u unutrašnjost “mercedesa” ubacuje nešto.

Istraga o prebijanju Martinovića treba da dođe do imena svih pripadnika te policijske jedinice, koji su tog dana teško povrijedili Podgoričanina.

Ministar policije Raško Konjević prošle sedmice kazao je da je na snimku prebijanja Martinovića i demoliranja njegovog automobila, registrovano 35 pripadnika SAJ-a, od čega 14 “nije sprovodilo nikakvu radnju nad automobilom niti nad Martinovićem”.

Za sada, poznata su samo dvojica aktera sa snimka - Boro Grgurović i Saša Zejak. Oni su u pritvoru Istražnog zatvora od 13. novembra, kada su pred sudijom tvrdili da su Martinovića tukli u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima.

Dio javnosti spekuliše da su se dvojica elitnih policajaca dobrovoljno prijavila i preuzela krivicu na sebe, kako bi se smirile strasti izazvane policijskom brutalnošću.

Nakon njihovog hapšenja Martinović je tražio da tužilaštvo procesuira još 29 sajovaca koji su se, prema njegovim riječima, iživljavali nad njim i njegovim vozilom.

“Interesuje me i njihov nalogodavac, kao i razlog”, kazao je Martinović ranije, dodajući da su Grgurović i Zejak predati tužilaštvu “da bi lagali”.

“Dok se ne otkriju imena svih zločinca iz SS divizije, njihov nalogodavac i razlog zbog kog su me tukli, za ovo su mi odgovorni Vlada, predsjednik Vlade, država i predsjednik Crne Gore”, rekao je Martinović tada.

Specijalac iz medija saznao da je Mijo Martinović pretučen

Osnovi tužilac Zoran Vučinić juče je saslušao sajovca Milorada Mitrovića, prvog svjedoka u istrazi prebijanja Milorada - Mija Martinovića.

Ipak, njegov iskaz nije puno pomogao Vučiniću, jer je Mitrović pred tužiocem tvrdio da je za prebijanje Martinovića saznao 25. oktobra iz medija.

“Svjedok je ispričao da je te noći izašao iz službenog vozila blizu Mašinske škole, i da je krenuo ka grupi mlađih momaka koji su tu bili okupljeni. Tvrdi da su ti momci preskočili ogradu škole, i razbježali se, a da on nije trčao za njima već se vratio u auto”, kazao je “Vijestima” advokat Marković, koji je prisustvovao saslušanju svjedoka.

On je dodao da je Mitrovićev iskaz protivrječan sa iskazom komandatna SAJ-a Radosava Lješkovića, koji je pred tužiocem tvrdio da se kolona džipova nije zaustavljala na mjestu gdje je Martinović pretučen.

“Mitrović je rekao da kada su došli u Ulicu Jovana Tomaševića, tu nije bilo ni Martinovića ni sanitetskog vozila. Ispričao je samo da je vidio vodu na ulcii, ali nije umio da objasni odakle ona tu”, kazao je Marković.

Bonus video: