Osuđen Marko Varajić: Tri mjeseca zatvora za bacanje stolice prema kordonu policije

To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Gorana Đukovića, koji mu je, nakon izricanja presude, ukinuo pritvor, u kome se nalazi od 5. oktobrA
51 pregleda 19 komentar(a)
DF, protesti, Foto: Vijesti
DF, protesti, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.11.2015. 12:16h

Nikšićanin Marko Varajić osuđen je na tri mjeseca zatvora, zato što je bacio plastičnu stolicu prema kordonu policije, na protestima Demokratskog fronta 3. oktobra ove godine.

To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Gorana Đukovića, koji mu je, nakon izricanja presude, ukinuo pritvor, u kome se nalazi od 5. oktobra.

Varajiću se sudi zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Đuković mu je izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma, cijeneći kao olakšavajuće okolnosti priznanje okrivljenog na suđenju i njegove porodične prilike.

Otežavajuće okolnosti na strani optuženog su bile Varajićeva ranija osuđivanost i to što se policajac pridružio krivičnom gonjenju.

Varajić je priznanjem na suđenju promijenio iskaz koji je dao kod tužioca, kada je tvrdio da nije gađao policajca, već jednog od demonstranata, za koga je mislio da je špijun.

Sudija nije prihvatio odbranu koju je Varajić dao kod tužioca, navodeći da se ne poklapa sa odgledanim snimkom i iskazom oštećenog policajca.

Optužnim predlogom mu se na teret stavlja da je napao policajca Miljana Vukovića, tako što ga je gađao stolicom, dok je stajao u policijskom kordonu ispred okupljenih građana.

Policajac je podizanjem štita, dodaje se u optužnom aktu, spriječio da ga stolica pogodi.

Bonus video: