Nadničar oružje švercovao u Pariz

Njemačka, francuska i crnogorska policija saopštile su da zasad nema dokaza da je Vučelić povezan sa terorističkim napadima
271 pregleda 176 komentar(a)
Željko Vučelić, Foto: Savo Prelević
Željko Vučelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2015. 07:18h

Podgoričanin Vlatko Vučelić (51) uhapšen je 5. novembra u Njemačkoj u automobilu punom oružja i eksploziva.

Vučelić je uhapšen na autoputu Salzburg - Minhen.

U specijalno napravljenom prostoru bijelog “golfa” nađeno je osam kalašnjikova, dvije ručne bombe i 200 grama TNT eksploziva, a ispod motora i pištolj.

Krajnja destinacija Vučelića bio je Pariz, gdje su prije četiri dana teroristi u nekoliko sinhronizovanih napada ubili više od 130 osoba.

Zbog te činjenice, njemačke i francuske vlasti istražuju da li je Vučelić oružje vozio za teroriste ISIL-a, koji je preuzeo odgovornost za napade u Parizu.

Njemačka, francuska i crnogorska policija saopštile su juče da zasada nema dokaza da je Vučelić povezan sa teroristima.

Bavarski premijer Horst Zihofer kazao je u subotu da postoji "razlog za vjerovanje" da je državljanin Crne Gore povezan s osobama koje su izvršile terorističke napade u Parizu.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer rekao je da je Vučelić imao parišku adresu kao destinaciju u navigacionom sistemu automobila. Na papiriću u vozilu pronađena je ista adresa parkinga u pariškom predgrađu.

Ministar je ranije upozorio da još nije jasno da li je ovaj muškarac povezan sa napadačima u Parizu, i da se ne donose prijevremeni zaključci.

Osam neposrednih izvršilaca napada u Parizu koristilo je kalašnjikove, a prema izvještajima medija i ručne bombe.

Eksperti smatraju da kriminalci u tom dijelu Evrope veoma rijetko koriste ovo oružje.

Vučelić je porijeklom iz Pipera - sezonski radnik kompanije “Plantaže”, s vremena na vrijeme nadničar, nije oženjen, nema djece i živi sam u baraci na Koniku.

Njegov rođeni brat Željko Vučelić kazao je juče “Vijestima” da bi mogao da položi živote svoje djece da Vlatko nema nikakve veze sa teroristima u Parizu.

Istakao je da niko od njegove porodice nije znao da planira da ide u glavni grad Francuske.

“Sve je bilo dobro skriveno, jer da sam ja nešto osjetio, od toga ništa ne bi bilo. Vezao bih ga za sebe i ne bih mu dozvolio da ide”, rekao je Vučelić.

Istakao je da je uvjeren kako je njegov brat vozio oružje za novac, te da je samo kurir.

“Možda nije ni znao šta se nalazi u autu. Neko ga je sigurno prevario”, kazao je on. Prema saopštenju bavarske policije, Vučelić im je rekao da ne zna odakle oružje u autu.

“To što mu je nađeno oružje u autu nije samo njegova muka, već muka cijele familije. Tu porodica pada...”, kazao je suznih očiju i drhtavim glasom Vučelić.

On je kazao da ga je vlasnik rentakar agencije 11. novembra obavijestio da njegov brat nije vratio iznajmljeni “golf”.

“Došao je u našu kuću u Piperima 11. novembra i tražio je svoj auto. Tada sam saznao da je Vlatko uzeo auto 2. novembra, a trebalo je da ga vrati 9. novembra”, rekao je Vučelić.

Nakon toga su, kaže, u medijima vidjeli inicijale i godine starosti uhapšenog u Njemačkoj.

“Moje sumnje da je možda on - potvrdio je vlasnik rentakara, koji mi je kad sam ga pozvao rekao da je policija bila kod njega”, kazao je Vučelić.

Prema podacima do kojih su došle “Vijesti”, radi se o rentakar agenciji, koja posluje u sklopu podgoričke kompanije “Luka Line”, vlasnika Rajka Starčevića.

Iz te firme juče nijesu dozvolili novinarima da snime njihove poslovne prostorije na Starom aerodromu.

Vučelić je rekao da je saobraćajni prekršaj najviše što je u životu njegov brat zgriješio.

Prema podacima “Vijesti” iz policije, Vlatko Vučelić u dosijeu ima kazne za saobraćajne prekršaje, te uslovnu osudu zbog saobraćajne nesreće u kojoj je i sam bio teško povrijeđen.

“Položio je prije četiri ili pet godina. U životu nije prešao ovoliko kilometara autom. Išao je samo do Pipera i do posla. Bio je van Crne Gore samo do rodbine u Novom Sadu i to autobusom”, kazao je Vučelić.

“Vijesti” saznaju da njegov brat imao stari jugoslovenski pasoš sve do prošlog mjeseca, kada je prvi put izvadio crnogorski.

Komšija Vlatka Vučelića u mjestu Rijeka Piperska Marko Vlahović kazao je da ga zna kao izuzetno čestitog čovjeka, ali i da je potpuno iznenađen viješću da je uhapšen u Njemačkoj.

“Znam ga od rođenja. Uvijek je bio korektan i izuzetno čestit drug, komšija i prijatelj. Takođe, sve najbolje mogu da kažem i za njegovu porodicu”, rekao je Vlahović.

Iz ANB-a su rekli da se pričuva porodica

Vlatko Vučelić je rekao da ga je policija kontaktirala u nedjelju oko 16 časova, kad su ga pozvali da dođe u Centar bezbjednosti Podgorica.

“Policiju je interesovalo koliko sam blizak sa bratom i njegov život”, kazao je on.

Istakao je i da su ga posjetili iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

“Službenici ANB-a su me upozorili da pričuvam sebe i svoju porodicu i da ako išta primijetim sumnjivo da ih obavijestim”, rekao je Vučelić.

Veliki dugovi za struju i vodu, trošan namještaj...

Vlatko Vučelić živi u jednoj od baraka na Koniku, u kojoj se može vidjeti trošan namještaj i oronuli, vlažni zidovi.

Prostorije u podgoričkom naselju Konik kojima je do hapšenja stanovao Vučelić juče je novinarima “Vijesti” otvorila njegova rođaka. Nekoliko komšija je prišlo kada su uočili reportere. Kazali su da se Vučelić nije bavio kriminalom i da je pošten čovjek koji je živio od teškog fizičkog rada.

Prema podacima “Vijesti”, na ime Vučelićevog pokojnog oca i trošnu baraku i dalje se vode dugovi od više od hiljadu eura za vodu, a isto toliko i za struju.

Bonus video: