Od privatizacije Telekoma uzeli 2.300.000 eura?

Advokat Zoran Piperović rekao da su njegovi klijenti na saslušanju argumentovano i ubjedljivo negirali navode Specijalnog tužilaštva
110 pregleda 0 komentar(a)
Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Foto: Savo Prelević
Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2015. 18:42h

Bivši čelnici Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović osumnjičeni su da su nezakonito pribavili sebi i drugima 2.300.000 eura tokom privatizacije te nekad državne kompanije.

Njih je saslušao specijalni tužilac Saša Čađenović, pred kojim su negirali krivicu.

Obradovića i Ivanovića tužilaštvo sumnjiči da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Njihov branilac, advokat Zoran Piperović, kazao je da su njegovi klijenti odgovorili na sva pitanja tužilaštva: “I vrlo argumentovano, tačno i ubjedljivo negirali navode iz dispozitiva. Tužioce je zanimalo mnogo toga, najviše kada i pod kojim uslovima su potpisani ugovori sa Mađar telekomom, ko je učestvovao u donošenju odluka, ko je angažovao konsultantske kuće. Moji branjenici su vrlo precizno objasnili način odlučivanja kod kompletnog poslovanja i pregovaranja i naveli imena i prezimena mađarskih državljana koji su sa njima učestvovali u donošenju odluka”.

Piperović je rekao da će kao svjedoke predložiti sve osobe koje su njegovi klijenti pomenuli.

“Krucijalna stvar ovdje je jedna - da nema štete za Mađar telekom. Ako nema štete, nema ni krivičnog djela”, rekao je Piperović.

On tvrdi da se iz dispozitiva ne može zaključiti kako je Specijalno tužilaštvo utvrdilo da su Obradović i Ivanović sebi pribavili korist.

“Za to nema ni opisa, ni dokaza. I to će biti nemoguće dokazati, jer to prosto nije istina. Drago mi je da se otvorila ova nazovi afera, da se jednom raščisti ovaj životni događaj, sveden uglavnom na medijske spekulacije. Ovdje su moja dva branjenika uglavnom bili kolateralna šteta političkih i drugih obračuna, kada je privatizacija Telekoma uzeta kao glavna tačka prepucavanja opozicije i vlasti. I to bi bila stvar opozicije i vlasti da se ovdje ne poigravaju imenima i ugledom mojih branjenika”, kazao je on.

Dodao je da je Čađenović u dispozitivu napisao da su Obradović i Ivanović pribavili za sebe protivpravnu korist i da su to omogućili drugima.

Tužilac, međutim, nije bio precizan.

“Ne kaže kako, na koji način i kome. Niti na koji način i kako su utvrdili da su moji branjenici za sebe stekli protivpravnu imovinsku korist i gdje je ona završila. Znam da u ovoj državi čaršija zna više i bolje i bez sudskog spisa, pa se nadam da ovog puta, kao što je nekad bilo u prošlosti, čaršija i dokone budale neće uticati na zakonitost u postupanju državnih organa”, kazao je Piperović.

Istakao je da će dobiti sve spise koje je pribavio tužilac, i da su Čađenovića dopisom obavijestili da ih mora obavijestiti o svakoj procesnoj radnji koju bude preduzimao u tom predmetu. “Nadam se da do suđenja neće doći, i da će sve biti završeno u fazi tužilačke istrage. Ali, i ako dođe, siguran sam da će moji branjenici biti oslobođeni pred crnogorskim sudom”, kazao je on. Istraga o privatizaciji Telekoma traje godinama, a u aprilu je Ministarstvo pravde tužiocima dostavilo prevedenu dokumentaciju iz SAD.

Iz dokumenata suda u Njujorku proizlazi da američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) tvrdi da je advokatica Ana Kolarević (Đukanović) primila mito u ime brata Mila Đukanovića nakon privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. Đukanovići su to negirali.

Iz dokumentacije povodom tužbe za korupciju protiv tri tadašnja direktora Mađar telekoma, proističe da je Obradović odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme Sigma i Telekoma, za koji SEC tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje. Obradović i bivši članovi uprave Telekoma Ivanović i Milan Perović odbili su da odgovaraju na pitanja skupštinskog Anketnog odbora koji se bavio tim slučajem. I Mađarska je odbila da dostavi dokumenta VDT-u o ovoj privatizaciji, a Tužilaštvo se istim povodom obraćalo i Švajcarskoj. Ana Đukanović se ne pominje u naredbi za sprovođenje istrage.

Ivanović je 2011. godine sa oko 900.000 eura učestvovao u dokapitalizaciji Prve banke, koja je u vlasništvu premijerovog brata Aca Đukanovića.

Obradović, Ivanović i Predrag Bošković suvlasnici OMP Engineeringa, firme koja je sa podgoričkim Plantažama gradila propalu fabriku za proizvodnju briketa u Podgorici. Zbog tog posla trenutno se vode dva sudska spora, a Obradović i društvo od državne kompanije tužbom potražuju šest miliona eura, na ime “ulaganja i izgubljene dobiti”.

Obradović i Ivanović sinoć nijesu odgovarali na pozive novinara “Vijesti”.

“Već vidim medijsku halabuku, ali neka svako radi svoj posao”

Piperović je kazao da je vrijeme da predmet Telekom dobije epilog - tužilački ili sudski, iako je, kako je ocijenio, otvoren u najgorem trenutku po Obradovića i Ivanovića.

“Siguran sam da će biti medijske hajke i harange, jer je predmet otvoren u najgorem času po njih, imajući u vidu i unutrašnje i spoljašnje prilike u kojima se nalazi Crna Gora. To pravo i pravdu naravno ne bi trebalo da zanima. Pravo i pravdu trebaju da zanimaju fakti, ali mi ne živimo u Švajracskoj, već u Crnoj Gori”, kazao je on.

Piperović je dodao da “već vidi medijsku halabuku” koja će da uslijedi nakon saznanja da je Specijalno tužilaštvo osumnjičlilo Obradovića i Ivanovića u vezi privatizacije Crnogorskog Telekoma. “Najbolje da svako radi svoj posao i iz toga će proizići jedna i jedina istina. Nadam se da će tužioci i sudije neće osluškivati Evropu, već samo ono što je u predmetu. Ovo naglašavam iako bi se u normalnoj državi to podrazumjevalo, a mi smo vrlo često nenormalna država”, kazao je on.

Imaju li pucnjave i ranjavanja veze sa istragom o korupciji?

Oleg Obradović u maju je ranjen u nogu.

Godinu ranije, takođe u nogu upucan je smijenjeni direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Predrag Mitrović.

Policija i tužilaštvo nijesu riješili te slučajeve i ne obavještavaju javnost o toku istraga.

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović, aludirao je u Skupštini na mogućnost da su pojedini u Crnoj Gori imali “problema sa nogama” jer su u inostranstvu pričali o korupciji u aferi “Telekom”.

On je na sjednici Odbora za antikorupciju kazao da su u Mađarskoj glavni dokazi o podmićivanju u tom slučaju.

“Tamo su iskaze davali oni koji su imali probleme sa nogama i imaju obavezu i ovdje da svjedoče,” rekao je Pavlović krajem jula u parlamentu.

Bonus video: