Nevesela sudbina vrijednog objekta

Projekat Dječijeg odjeljenja djelo je srpskog i jugoslovenskog arhitekte Nikole Dobrovića, istaknutog predstavnika moderne, koji je za potrebe Instituta Igalo, uradio plan rekonstrukcije i dogradnje zgrade bivše francuske kablovske telefonske centrale 1962. godine
245 pregleda 0 komentar(a)
Dječije odjeljenje, Foto: Slavica Kosić
Dječije odjeljenje, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.11.2015. 11:56h

Inicijativa mladih hercegnovskih arhitekata da se, kao vrijedan spomenik kulture, zaštiti i sačuva objekat Dječijeg odjeljenja Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu, nije naišla na razumijevanje nadležnih. Zahtjev je još početkom jula upućen Upravi za zaštitu kulturnih dobara Kotor, ali je malo vjerovatno da će u narednih nekoliko dana, prije nego što Institut dobije novog vlasnika, biti prihvaćen.

Potpisivanje ugovora sa američko-britanskom grupacijom “International Wellness Group” o prodaji većinskog paketa akcija Instituta “Dr Simo Milošević”, očekuje se tokom ove sedmice, kazao je nedavno predsjednik tenderske komisije Branko Vujović. Ugovorom nije predviđena klauzula da se objekat Dječijeg odjeljenja Instituta mora zaštititi, a prema planovima, koji su bili dostupni javnosti, novi vlasnici namjeravaju da ga sruše. Na najvećem dijelu prostora koji pripada Institutu “Dr Simo Milošević”, novi vlasnici gradiće vile (stanove) za tržište.

Projekat Dječijeg odjeljenja djelo je srpskog i jugoslovenskog arhitekte Nikole Dobrovića, istaknutog predstavnika moderne, koji je za potrebe Instituta Igalo, uradio plan rekonstrukcije i dogradnje zgrade bivše francuske kablovske telefonske centrale 1962. godine.

“Objekat je tipičan izraz moderne arhitekture, svedenih oblika i jasnog arhitektonskog izraza. Karakteristična je materijalizacija koja distancira modernu naših (balkanskih-crnogorskih) predjela od moderne u ostalim djelovima svijeta, jer je dominantna upotreba domaćih materijala-oblutaka na fasadi”, kaže arhitekta Vuk Čvoro, koji je u ime inicijatora zaštite, uputio zahtjev pozivajuči se na član 19 Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

“Dobrovićevo dijelo jedno je od najmarkantnijih mjesta moderne arhitekture na prostorima bivše Jugoslavije i jugoistočne Evrope. Ne ulazeći dublje u analizu njegovih ostvarenja, moram naglasiti da su regionalne interpretacije u djelima Dobrovića u Herceg Novom predstavljale iskorak u emancipaciji prostora i vizuelne kulture naše sredine. Odgovarajući na lokalne probleme i zadatke, tada internacionalnim jezikom i referentnim nivoom svojih djela, on je promovisao našu sredinu u evropski prepoznatljivu”, ocijenio je arhitekta Veljko Radulović.

Prema Dobrovićevim projektima u najvećem bokeljskom gradu, osim Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo, izvedeni su i objekti Pošte, dogradnja zgrade Opštine i Mauzolej na Savini.

“I za dograđeni dio Opštine uputili smo zahtjev da se stavi pod zaštitu kao kulturno dobro, ali ni za tu inicajativu nismo dobili odgovor”, ističe arhitekta Čvoro.

Autor najmarkantnijih mjesta na prostorima bivše Jugoslavije

Nikola Dobrović bio je jedan od najčuvenijih srpskih i jugoslovenskih arhitekata XX vijeka. Njegova dela su uglavnom stvarana u stilu moderne, a bio je podjednako poznat i kao urbanista i profesor na beogradskom Arhitektonskom fakultetu.Najpoznatiji njegovi radovi su Masarikov centar pored Praga, u tadašnjoj Čehoslovačkoj, Grand hotel na Lopudu Dubrovnik, kao i nekoliko vila nastalih u Dubrovniku 30-tih godina, zatim objekat Generalštaba u Beogradu, a bio je vođa tima za Urbanistički plan Beograda u periodu od 1947. do 1948. Bio je i član SANU i JAZU i počasni dopisni član RIBA.

Bonus video: