ORDINACIJA BALANS

Borba protiv šećerne bolesti: Najbolje je raditi na preventivi

Faktori koji utiču na pojavu bolesti, a mi ne možemo da utočemo na njih su : životna dob, porodična istorija, etnička pripadnost
87 pregleda 0 komentar(a)
dijabetes, Foto: Shutterstock
dijabetes, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 18:29h

Obeležili smo 14. novembar,  Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti.  Ove godine se završava trogodišnji ciklus Svetske zdravstvene organizacije u kojem je   akcenat stavljen na zdravije stilove života.

Podsećaju  nas da je doručak obrok koji ne treba da se propusti i da treba da bude nutritivno kvalitetan.  

Šećerna bolest je metabolička bolest sa povišenim koncentracijama glukoze u krvi koje nastaju zbog poremećaja u lučenju insulina i poremećaja u njegovom dejstvu. Ona dovodi do oštećenja funkcija mnogih organa. Ugrožava  srce, bubrege, oči, periferne nerve  - spisak se ovde ne završava. Smatra se da je samo polovini dijabetičara postavljena dijagnoza.

Govorili smo ranije o tipovima šećerne bolesti, što možemo da ostavimo za ordinaciju. Na bolest treba posumnjati ako se jave: pojačana glad i žeđ, učestalo mokrenje, zamor, zamagljen vid, gubitak telesne mase, sporije zarastanje rana, učestale gljivične infekcije.

Postoje stadijumi u razvoju ove bolesti: predijabetes, latentni dijabetes i dijabetes koji  je najpre asimptomatski, a zatim se manifestuje brojnim komplikacijama. Važno je znati da, što se pre posumnja, postavi dijagnoza i započne sa lečenjem, bolja je prognoza i manje su šanse za razvoj brojnih komplikacija.

Kao i kod svih bolesti, najbolje je raditi na preventivi. Faktori koji utiču na pojavu bolesti, a mi ne možemo da utočemo na njih su : životna dob, porodična istorija, etnička  pripadnost.  Zato  su telesna  masa, redovna  fizička  aktivnost, kvalitet hrane koju uzimamo, svest o štetnosti pušenja i  redovne kontrole nešto što u najvećoj meri zavisi od našeg ličnog angažmana.

Na Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti govori se glasnije o nečemu što je svakodnevica od koje  ne treba  bežati. Medicina je  značajno uznapredovala, a informacije su danas dostupnije nego ikad.

Učinimo sve što možemo da svojim ponašanjem ne izazovemo šećernu bolest. Ako se ona ipak pojavi,  uz jednu dobro usaglašenu saradnju pacijent - lekar - dijetetičar, treba je shvatiti kao način života.

Afirmacija za lični plan: Radimo, da menjamo život danas. 

Afirmacija na globalnom nivou:  Radimo,  da menjamo svet sutra.