Vlada sa tri miliona eura pomogla firmu iz specijalne istrage

Radi se o firmi "Tradeunique CG" iz Budve, čiji je bivši direktor uhapšen u avgustu...
410 pregleda 20 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Arhiva Vijesti
TQ Plaza, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.11.2015. 14:33h

Vlada Crne Gore je preko svog fonda sa tri miliona eura ove godine kreditno pomogla kompaniju srpskog biznismena Mirka Latinovića, koja se pominje u istrazi Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal oko navodnih milionskih malverzacija u Budvi.

Radi se o firmi "Tradeunique CG”, kojoj je po povoljnim uslovima, preko privatne poslovne banke, odobrio kredit vladin Investiciono-razvojni fond (IRF).

Kao razlog odobravanja kredita naveden je Latinovićev investicioni projekat izgradnje i opremanja kondo hotela Budva.

Do tih podataka došao je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Zbog navodnih malverzacija prilikom gradnje "TQ Plaze" i platoa na plaži Jaz, Specijalno tužilaštvo sredinom avgusta naložilo je hapšenja "kriminalne grupe, čiji su članovi osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinu Budva za oko 10 miliona eura”. Upravo firma “Tradeunique” gradila je “TQ Plazu”.

Među uhapšenima u avgustu bio je i bivši direktor te firme Goran Bojanić.

Do nedavno na spisku svjedoka u toj istrazi nalazio se i Latinović lično, koji je sa tog spiska prema pisanju dnevnika “Vijesti” skinut sa funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem.

Iz dokumenata u koje je CIN-CG imao uvid ne može se vidjeti da li je firmi Latinovića kredit odobren prije ili poslije hapšenja Specijalnog tužilaštva. Jasno je samo da je odobren u ovoj godini.

Novinari CIN-a CG pokušali su da dobiju komentar od Latinovića, međutim njegov telefon bio je isključen.

Direktor IRF-a Zorana Vukčević, kazao je za CIN-CG da IRF nije odobrio kredit firmi "Tradeunique", već poslovna banka u prvoj polovini ove godine.

"To je kredit koji je odobrila poslovna banka, sa kojom IRF ima saradnju. Na osnovu ugovora o kreditu između poslovne banke i IRF, poslovna banka zaključuje ugovor s krajnjim korisnikom kredita", kazao je Vukčević.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić na pres konferenciji nakon hapšenja u avgustu kazao je da postoje osnovi sumnje da je dio osumnjičenih, od februara 2008. do decembra 2010. godine u Budvi, iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavio imovinsku korist budvanskom preduzeću "Tradeunique", a Opštini Budva nanio štetu, u čemu im je pomogao i izvršni direktor tog preduzeća.

Sada već bivši predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera Aleksandr Tičić, brat i kćerka Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića - Dragica Popović, službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević, uhapšeni su u avgustu po nalogu Katnića.

Osumnjičeni su i glavna administratorka Opštine Budva Snežana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v. d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor firme “Tradeunique” Goran Bojanić i službenik Opštine Budva Miodrag Samardžić.

Od tražioca kredita (ne)traže dokaz da nije osuđivan

Na sajtu vladinog Investiciono-razvojnog fonda (IRF) jasno je precizirano šta je sve potrebno tražiocu kredita u "Programu podrške izgradnje novih hotelskih kapaciteta". Firma "Tradeunique" je dobila maksimalan iznos kredita, koji se u tom programu daje preko poslovnih banka. Kamata je 5,5 odsto na godišnjem nivou (od kojih banci pripada 3%).

U potrebnoj dokumentaciji na sajtu IRF-a nije navedeno da je tražiocu kredita potreban dokaz "da nije osuđivan za krivično djelo izvršeno u obavljanju privredne djelatnosti”. Na sajtu "bizniszona.me", koji je izradilo Ministarstvo ekonomije Crne Gore u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP), može se vidjeti da se u programu "Dodjele bespovratnih finansijskih sredstava investitorima" ipak traži dokaz "da nijesu osuđivani za krivično djelo izvršeno u obavljanju privredne djelatnosti".

"Carsko selo", "TQ Plaza", "Splendid"...

Na sajtu firme Latinovića, koji važi za jednog od najbogatijih državljana Srbije, može se vidjeti da su između ostalog gradili i hotel "Splendid" u Bečićima.

Gradnja tog hotela bila je godinama u žiži javnosti. Krajem 2004. godine prvi put je konstatovano da se “Splendid” gradi nelegalno.

Početkom 2005. inspekcija je zabranila izvođenje radova, ali je i pored toga gradnja nastavljena.

Nešto kasnije je naloženo rušenje i zapečaćeno gradilište. Tadašnji investitor je sa izvođačem, ipak, nastavio sa radovima. Tek krajem avgusta iste godine nadležno Ministarstvo je izdalo građevinsku dozvolu.

Tokom gradnje u junu i julu 2005. dogodili su se i bombaški napadi na gradilište hotela “Splendid”. Kasnije je zbog istrage tih napada, prema sudskoj presudi, ubijen policijski inspektor Slavoljub Šćekić.

Pored "Splendida" i "TQ Plaze" firma "Tradeunique" u Crnoj Gori gradila je i "Carsko selo" sa 36 atraktivnih vila i pravoslavnom crkvom na brdu iznad Svetog Stefana. Ta internacionalna kompanija gradila je i ekskluzivno naselje "Meiso hils" sa vilama u Marbelji u Španiji, "TQ sity" u Inđiji u Srbiji...

Osuđeni za krivično djelo

Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) došao je do krivične presude Osnovnog suda u Kotoru od 9. jula 2012. godine, kojom je firma “Tradeunique” uslovno osuđena za krivično djelo samovlašće.

Tom presudom tada je uslovno osuđen i bivši direktor Goran Bojanić. Predmet pred sudom protiv Latinovićeve firme se vodio po privatnoj krivičnoj tužbi jednog privrednog društva.

U presudi piše da su optuženi krivi jer su u martu 2012. u multifunkcionalnom kompleksu “TQ Plaza”, u poslovnim prostorijama koje je zakupila i koristila firma tužitelj, “uz upotrebu sile mimoilazeći nadležne organe i propisani postupak, samovlasno pribavili pravo za koje su smatrali da im pripada”.

To su, navodi se u presudi, uradili na način što su onemogućili radnicima tužitelja da uđu u poslovni objekat da ga koriste, a takođe su bespravno prekinuli i dovod električne energije.

Tokom suđenja, tada izvršni direktor firme “Tradeunique” Bojanić rekao je, između ostalog, da nije izdao naredbu svojim saradnicima da isele zakupca poslovnog prostora i da sve naloge u firmi izdaje vlasnik Mirko Latinović.

Zbog krivične presude firma “Tradeunique” upisana je u kaznenu evidenciju Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS).

Bonus video: