Priča o neizgovorenoj istini

Predstava „Penelopijada“, po tekstu Margaret Advud u režiji Dragane Varagić, izvedena je u Nikšićkom pozorištu druge večeri Međunarodnog festivala glumca
106 pregleda 0 komentar(a)
Predstava Penelopijada, Foto: Svetlana Mandić
Predstava Penelopijada, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.11.2018. 09:27h

Umjesto Homerove „Odiseje“ rediteljka Dragana Varagić odlučila se za roman kanadske spisateljice Margaret Atvud i uradila predstavu „Penelopijada“, koja je izvedena u Nikšićkom pozorištu tokom druge večeri Međunarodnog festivala glumca. Kako je Varagić kazala nakon predstave, rađene u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i April production Toronto, tekst je privukao ozbiljnošću ali i spremnošću autorke da „se igra“, a cilj joj je bio da ispriča priču o ženi koja ima odgovornost i da ćutanje znači saučesništvo.

„Živimo u vremenu kada je pitanje istine jako problematično, kada najveći dio onoga što izgovorimo ne izgovorimo da bi se sporazumjevali, komunicirali, dogovarali, imali zajednički interes. Riječi služe tome da slažu, da povrijedimo trećeg koristeći nekog drugog. Vjerujem da je istina ljekovita i da je istina pitanje identiteta. To su neodvojiva pitanja sa kojima se još uvijek borimo”, kazala je Varagić u razgovoru koji je sa njom i protogonistkinjama predstave vodio Goran Bulajić.

“Penelopijada” je priča o tome da niko ne izgovori istinu do kraja jer je to istina koju bi svi najradije zaboravili, ali i da se uloge žrtve i egzekutora mijenjaju u djeliću sekunde.

Uloge su povjerene: Dubravki Drakić, Tanji Bošković, Branki Femić, Ivani Mrvaljević, Kristini Stevović Obradović, Jeleni Simić, Smiljani Martinović i Vesni Vujošević.

Zajednička igra, žensko povjerenje i solidarnost, fantastičan tekst i snaga igre, pomogli su Penelopi - Dubravki Drakić, da se zajedno sa još sedam glumica hrabro “uhvate u koštac” sa 30-40 muško-ženskih likova.

“Najteže je glumcu da se izbori sam sa sobom, da povjeruje da je to moguće i da se osloni na ono što je ne samo povjerenje u partnera nego povjerenje u sebe, svoju koncentraciju, prisutnost”, istakla je Drakić.

Tanja Bošković je kazala da iako komad nijesu igrale godinu i po, sve je ostalo u srcu.

“Možda ću doživjeti, bez obzira koliko godina imam, da će naše živote napokon uzeti u ruke žene. Da će to biti bolje, pravednije, sa manje prevara. Prevare su ono što nas ponižava. Zabluda je isto laž, ali vi možete da oprostite nekome zabludu. Ali ova manipulacija to je nešto drugo, to ne treba da se oprosti”, poručila je Bošković.

Večeras će u Nikšićkom pozorištu biti izvedena predstava teatra „Vojdan Černodrinski“ iz Prilepa “Ljubavne poze istorije”, Gorana Stefanovskog, u režiji Nataše Poplavske.

Bonus video: