Optužnica protiv carinika: Nije obračunao carinu, ali je u džep stavio pare?

"Od oštećenog Vladimira Nikolića, koji je u kombi vozilu uvezao iz Republike Srbije četiri PVC prozora i jednu roletnu vrijednosti 849 eura, umjesto da obračuna carinu i PDV od 227, zahtijevao je da mu da 230 eura, a zatim mu izdao izjavu o stvarima koje putnik privremeno unosi, u koju je unio lažne podatke", piše između ostalog u optužnici
111 pregleda 4 komentar(a)
Carina, Foto: Arhiva Vijesti
Carina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.11.2015. 15:04h

Tužiteljka Nada Bugarin podigla je optužnicu protiv carinika Milivoja Madžgalja, zbog krivičnog djela - primanje mita.

U tom dokumentu piše da je okrivljeni Bjelopoljac 11. oktobra 2013. godine, kao službeno lice u Carinskoj ispostavi na graničnom prelazu Dobrakovo, uzeo novac da ne obavi službenu radnju.

“U uračunljivom stanju i sa umišljajem primio je mito da ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti - da obračuna carinu i PDV na uvezenu robu. Od oštećenog Vladimira Nikolića, koji je u kombi vozilu uvezao iz Republike Srbije četiri PVC prozora i jednu roletnu vrijednosti 849 eura, umjesto da obračuna carinu i PDV od 227, zahtijevao je da mu da 230 eura, a zatim mu izdao izjavu o stvarima koje putnik privremeno unosi, u koju je unio lažne podatke. Napisao je da je roba namijenjena za prezentaciju sa zadržavanjem na carinskom području pet dana, pošto tako uvezena roba ne podliježe carinjenju i takvu izjavu ovjerio potpisom i pečatom Uprave carine i predao oštećenom. Madžgalj to nije evidentirao, niti ostavio drugi primjerak za potrebe carinske Ispostave, nakon čega mu je oštećeni dao zahtijevani iznos od 230 eura“, piše u optužnici.

Bonus video: