IAAF privremeno suspendovao Rusiju

4 komentar(a)
Sebastijan Kou, Foto: Getty Images for IAAF
Sebastijan Kou, Foto: Getty Images for IAAF
Ažurirano: 14.11.2015. 08:50h

Svjetska atletska federacija (IAAF) privremeno je suspendovala atletičare Rusije zbog optužbi da su pod pokroviteljstvom države koristili doping sredstva, samo devet mjeseci prije Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

IAAF je 22 glasa i jednim protiv izglasala da se Rusija suspenduje na neodređeno vrijeme.

"Privremena suspenzija su najteže sankcije koje možemo primijeniti u ovom trenutku. Ovo je bilo sramotno buđenje za atletiku, ali je jasno da se varanje na bilo kom nivou neće tolerisati", izjavio je predsjednik IAAF Sebastijan Kou, a prenosi AFP.

Ranije ove nedjelje nezavisna komisija Svjetske anti-doping agencije (WADA) poslije sprovedene istrage predložila je IAAF suspenziju Ruske atletske federacije zbog raširenosti dopinga u toj zemlji.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko ocijenio je da je odluka Svjetske atletske federacije (IAAF) da "krajnje čudna odluka".

"Ipak, mi ćemo mirno reagovati. Ništa drugo nismo očekivali", rekao je Mutko za Asošiejted pres i dodao da postoji mogućnost da ruski atletičari učestvuju na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu u martu.

Olimpijski komitet Rusije: Reforimisaćemo Atletski savez

Olimpijski komitet Rusije (OKR) saopštio je danas da će svim snagama pokušati da reformiše Atletski savez zemlje, pogođen doping skandalom.

"OKR će je spreman da preuzme inicijativu i reformiše Atletski savez u skladu sa zahtevima Međunarodne atletske federacije (IAAF) i antidoping propisima", navodi se u saopštenju predsjednika OKR-a Andreja Žukova.

On je rekao da je uvjeren da će OKR dobiti podršku od IAAF, Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Svjetske antidoping agencije (WADA) za reforme.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah je već pružio podršku Žukovu i izrazio nadu da će Rusija učestvovati na Igrama u Riju naredne godine.

Ruski atletičari bi zbog ovog skandala mogli da propuste naredne Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Bonus video: