Dobrovoljci ili pravi batinaši?

Branilac osumnjičenih je rekao da je tužilaštvo “vrlo konkretno, korektno i kvalitetno krenulo u ovu akciju”...
450 pregleda 26 komentar(a)
Zdravko Begović, Boro Grgurović, Goran Zejak, Foto: Zoran Đurić
Zdravko Begović, Boro Grgurović, Goran Zejak, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.11.2015. 07:16h

Sajovci Boro Grgurović i Goran Zejak nisu lagali kada su preuzeli krivicu na sebe za prebijanje Miodraga Mija Martinovića, ali javnost ima pravo da drugačije misli o tome.

To je jučerašnja poruka branioca osumnjičenih policajaca, advokata Zdravka Begovića, koji je rekao da istrazi treba dati šansu i da će se potvrditi da su njegovi klijenti tukli Martinovića 24. oktobra u skladu sa zakonom.

Na pitanje novinara kako komentariše spekulacije dijela javnosti - da su se dvojica elitnih policajaca dobrovoljno prijavila kako bi se smirile strasti izazvane policijskom brutalnošću, odgovorio je:

"To su ljudi koji su i u izjavama pred tužiocem tvrdili da su radili svoj posao - da su zaista upotrijebili službenu palicu kao sredstvo prinude, ali samo u situacijama kad je to bilo nužno. Da ne ispadne da treba vjerovati samo onome što kažu moji branjenici, dajmo istrazi šansu. Budite sigurni da je tužilaštvo vrlo konkretno, korektno i kvalitetno krenulo u ovu akciju”.

Zbog eventualnog uticaja na svjedoke, istražni sudija podgoričkog Osnovnog suda Miladin Pejović sajovcima je juče produžio pritvor do 30 dana. Begović je rekao da to ne stoji, jer su Grgurović i Zejak imali vremena i mogućnosti da utiču na svjedoke.

Kazao je da nije siguran da li će se žaliti na odluku kojom su njegovi branjenici poslati u Istražni zatvor.

"Vidjećemo da li ću se žaliti ili bih možda pustio to rješenje, kako ne bih gubio vrijeme”, rekao je Begović.

Grgurović i Zejak prije tri dana pred tužiocem Zoranom Vučinićem tvrdili su da nijesu prekoračili ovlašćenja i da su Martinovića tukli u skladu za Zakonom o unutrašnjim poslovima.

Martinovića je više sajovaca brutalno pretuklo nakon razbijanja protesta DF-a, a potom su polomili njegov “mercedes”.

Ministar policije Raško Konjević kazao je prekjuče da je komandant SAJ-a šefu policije Slavku Stojanoviću kazao da su Grgurović i Zejak učestvovali u prebijanju Podgoričanina. On je rekao da je Stojanović tu informaciju proslijedio tužiocu.

Radosav Lješković je, međutim, kod tužioca kazao da ne zna ko je tukao Martinovića, ali ni ko se sa njim vozio u policijskom automobilu, jer su svi bili maskirani. Sličnu priču ponovili su i ostali saslušani specijalci.

Konjević nije konkretno odgovorio da li je tražio smijenu komandanta SAJ-a.

Ipak, konstatovao je da je Lješković načinio teži disciplinski prekršaj jer nije u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima dostavio izvještaj o upotrebi policijske sile u noći razbijanja protesta Demokratskog fronta 24. oktobra.

Advokat ne zna kako je tužilac došao do osumnjičenih

Branilac Grgurovića i Zejaka rekao je da ne zna kako je tužilaštvo njih dvojicu označilo kao osumnjičene za prebijanje Martinovića.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da je šef SAJ-a Radosav Lješković predao šefu policije kolege Grgurovića i Zejaka, rekavši mu da su njih dvojica učestvovala u prebijanju Martinovića, kazao je da još nije imao uvid u spise predmeta.

"Nemam pretjerano kvalitetne i važne inofrmacije tome... Razmišljam da je mudrije da izvršim uvid u spise predmeta, pa onda eventualno da dam odgovor na takva pitanja”, kazao je Begović.

CRD: Krivično gonite sve policajce za kršenje propisa

Izvršni direktor Civil Rights Defenders (CRD) Robert Hard uputio je otvoreno pismo premijeru Milu Đukanoviću i ministru policije Rašku Konjeviću, u kome piše da su duboko zabrinuti zbog policijske brutalnosti i prekomjerne upotrebe sile tokom protesta DF-a.

"Mi i naši partneri imamo osnovanu sumnju da suzavac korišćen za razbijanje protesta, koji je održan 24. oktobra nije upotrijebljen u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima ljudskih prava”, kazao je Hard.

On je dodao da su njihovi partneri iz Građanske alijanse sakupili svjedočenja većeg broja građana, koji su prijavili ozbiljne fizičke povrede koje su im nanijeli policajci - povrede glave, povrede od gelera, hematome, polomljene udove i respiratorne probleme.

Hard je napisao da CRD očekuje da Tužilaštvo i unutrašnja kontrola policije istraže sve slučajeve neovlašćene upotrebe sile.

"I krivično gonjenje svih policajca koji su odgovorni za kršenje međunarodnih standarda koji regulišu slobodu od mučenja".

Bonus video: