Nagrada ,,Servantes” Fernandu del Pasu

Novčana nagrada 125.000 eura naizmjenično se dodjeljuje španskim i latinoameričkim piscima. Prošlogodišnji pobjednik bio je španski književnik Huan Hojtizolo. Priznanja se uručuju svake godina na godišnjicu smrti Migela de Servantesa 23. aprila
0 komentar(a)
Fernando del Paso, Foto: Internet
Fernando del Paso, Foto: Internet
Ažurirano: 13.11.2015. 13:15h

Meksički književnik Fernando del Paso dobitnik je najprestižnije španske književne nagrade ,,Servantes”.

Ministar prosvjete Španije Inigo Mendes de Vigo istakao je Del Pasovu kombinaciju tradicije i modernog u romanima i ponovno oživljavanje djelova koji su od fundamentalnog značaja za istoriju Meksika.

Među Del Pasova djela ubrajaju se ,,Palinuro de México”, ,,José Trigo”, ,,Sonetos del amor y de lo diario”, ,,Noticias del Imperio”, ,,Linda 67: Historia de un crimen” i ,,Douceur & passion cuisine mexicaine”.

"Ova nagrada, koja je najvažnija za književnike sa španskog govornog područja, neka je vrsta kulminacije priznanja koja sam primio u karijeri. Znao sam da postoji šansa, da sam bio u užem izboru, ali ovo je i dalje veoma dobrodošlo iznenađenje i vrlo sam polaskan", rekao je Del Paso za AP telefonskim putem iz doma u Gvadalahari.

Novčana nagrada 125.000 eura naizmjenično se dodjeljuje španskim i latinoameričkim piscima. Prošlogodišnji pobjednik bio je španski književnik Huan Hojtizolo. Priznanja se uručuju svake godina na godišnjicu smrti Migela de Servantesa 23. aprila.

Bonus video: