ADVOKAT: NEĆU SE ŽALITI NA ODLUKU SUDA

Dvojici sajovaca određen pritvor do 30 dana

Njihov branilac advokat Zdravko Begović kazao je da im je pritvor određen zbog uticaja na svjedoke, jer tužilaštvo treba da sasluša još 22 svjedoka
183 pregleda 93 komentar(a)
SAJ, sajovci, Boro Grgurović, Goran Zejak, Foto: Luka Zeković
SAJ, sajovci, Boro Grgurović, Goran Zejak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.11.2015. 18:44h

Istražni sudija Osnovnog suda Miladin Pejović odredio je pritvot do 30 dana pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice Boru Grguroviću i Goranu Zejaku, koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo - mučenje u sticaju sa krivičnim djelom nanošenje teških tjelesnih povreda.

Njihov branilac advokat Zdravko Begović kazao je da im je pritvor određen zbog uticaja na svjedoke, jer tužilaštvo treba da sasluša još 22 svjedoka.

Begovič je rekao da se neće žaliti na odluku o određivanju pritvora.

Grgurović i Zejak su ranije pred tužiocem Zoranom Vučinićem tvrdili da nijesu prekoračili ovlašćenja i da su Martinovića tukli u skladu za Zakonom o unutrašnjim poslovima.

Njihov branilac Zdravko Begović kazao je taa da su klijenti objasnili da je Martinović pružao otpor kao i da ne znaju ko je lomio Martinovićem “mercedes”.

On je kazao da ne zna kako je tužilaštvo utvrdilo njihovu navodnu krivicu i osumnjičilo ih.

“Tvrdili su da su isključivo radili na osnovu ovlašćenja koje im daje Zakon, da nisu prekoračili službena ovlašćenja i da su obezbjeđivali javni red i ustavni poredak. Istakli su da su u određenim trenucima, kako bi savladali lice, koristili sredstva prinude, ali isključivo iz razloga sprečavanja tog lica da remeti javni red i mir”, kazao je Begović.

Prema dostupnim podacima, policija protiv Martinovića nije podnijela prijave, pa ni za kršenje Zakona o javnom redu i miru.

Saslušanju osumnjičenih prisustvovao je i advokat oštećenog Velibor Marković, koji je rekao da su obojica u izjavama “priznali aktivno učešće u prebijanju” njegovog klijenta.

“Do detalja su objasnili, sa njihovog aspekta, način kako su dejstvovali. Istina, oni su se pravdali kako se navodno Martinović opirao pretresu, odnosno da je pružao otpor. Te njihove izjave ne samo da su međusobno protivrječne, nego su i potpuno u suprotnosti sa iskazima svjedoka i materijalnim dokazima, posebno sa medicinskom dokumentacijom o vrsti i broju povreda kod oštećenog”, kazao je Marković.

Ocijenio je da je potrebno utvrditi imena i odgovornost svih koji su učestvovali u prebijanu njegovog klijenta.

“Na snimku se vidi da se ne radi samo o dvojici, nego možda čak i o deset i više njih. Dvojica osumnjičenih nisu pomenuli nijednog kolegu, navodno nisu mogli da ih prepoznaju zbog specifičnosti situacije, opreme, suzavca... Ja u tu priču ne vjerujem”, kazao je Marković.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, dvojica sajovaca tužiteljima su rekli da su Martinovića udarali samo ispod koljena.

Medicinska dokumentacija pokazuje brojne povrede na Martinovićem tijelu, koje su upravo iznad koljena - butna kost, ruka, glava...