Bivši partner tuži Marinu Abramović: Htjela da potpisuje samo sebe

Advokati umjetnice kažu da Abramović "u potpunosti odbacuje" optuže bivšeg partnera
5 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Thoughtcatalog.com
Marina Abramović, Foto: Thoughtcatalog.com
Ažurirano: 12.11.2015. 18:41h

Marinu Abramović, jednu od najpoznatijih performans umjetnica na svijetu, tužio je bivši saradnik i partner - njemački umjetnik Ulaj zbog spora oko radova koje su zajedno stvorili.

Umjetnica i Njemac bili su u poslovnoj i ljubavnoj vezi više od deset godina, a rastali su se 1988. godine.

Njihova neslaganja došla su do javnosti još 2010. godine, tokom Abravovićkine instalacije u MoMA u Njujorku, tokom koje je umjetnica svakodnevno po osam sati sjedjela u galeriji i pozivala strance da sjednu naspram nje i gledaju se u oči. Kada se Ulaj nenajavljeno pojavio i sjeo naspram nje, počela je da plače i dodirnula mu ruke. Snimak ovog susreta ima milionske preglede na YouTube-u.

Sjećanje na dirljivi susret je izblijedilo jer sada Ulaj tuži Marinu, tvrdeći da je prekršila ugovor o zajedničkim projektima, koji su potpisali 1999.

On tvrdi da je Abramović tražila od galerija da njihove zajedničke radove potpisuju kao njene, što je, po Njemcu, kršenje ugovora. Navodi i da mu Abramović nije isplaćivala adekvatne honorare, te da ga je za 16 godina isplatila samo četiri puta.

Advokati umjetnice kažu da Abramović "u potpunosti odbacuje" optuže bivšeg partnera.

"Moj klijent ne želi da komentariše optužbe, to su klevete. Smatra da će ovo ugroziti njenu reputaciju, ali je samouvjerena u svoju poziciju pred sudom. Braniće svoja prava i reputaciju svim legalnim sredstvima", kaže advokat umjetnice za Guardian.

Ovaj slučaj će biti iznijet krajem mjeseca pred Okružnim sudom u Amsterdamu.

Bonus video: