KONJEVIĆ O UHAPŠENIM SAJOVCIMA

Lješković odao dvojicu SAJ-ovaca, fali još 21

Nije odgovorio da li je tražio smjenu šefa SAJ-a, rekavši da su pokrenute “određene procedure”
0 komentar(a)
Boro Grgurević, Goran Zejak, Foto: Zoran Đurić
Boro Grgurević, Goran Zejak, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.11.2015. 06:21h

Šef Specijalne antiterorističke jedinice Radosav Lješković predao je šefu policije kolege Bora Grgurovića i Gorana Zejaka, rekavši mu da su njih dvojica učestvovala u prebijanju Mija Martinovića.

To je juče saopštio ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, gostujući u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti.

“Šef SAJ-a je direktoru policije dostavio imena dvojice policajaca koji su učestvovali u prebijanju Martinovića. Na bazi te informacije direktor je o tome obavijestio tužioca”.

On je kazao da je na snimku prebijanja Martinovića i demoliranja njegovog automobila, registrovano 35 pripadnika SAJ-a, od čega 14 „nije sprovodilo nikakvu radnju nad automobilom niti nad Martinovićem“

On nije konkretno odgovorio da li je od Slavka Stojanovića tražio da smijeni komandanta SAJ-a, ali je rekao da je sa njim imao pisanu korespondenciju i da su pokrenute određene procedure po tom pitanju.

Rekao je da je Lješković načinio teži disciplinski prekršaj jer nije u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima dostavio izvještaj o upotrebi policijske sile u noći razbijanja protesta Demokratskog fronta 24. oktobra.

Te večeri, između ostalih, sajovci su brutalno pretukli Martinovića, a njihov starješina kazao je tužiocima da ne zna ko je to uradio i da ne zna ko su kolege koje su se te noći sa njim vozile u policijskom hameru.

“SAJ je dostavio izvještaj, ali ne po zakonu i podzakonskim aktima. Nepoštovanje zakona u tom kontekstu, predstavlja teži disciplinski prekršaj. Pokrenete su određene procedure”, kazao je Konjević, odgovarajući novinaru Petru Komneniću.

Novinar je konstatovao da je Lješković takvim ponašanjem izvrgao ruglu Konjevića, Stojanovića i tužilaštvo i pitao sagovornika da li je zbog toga tražio njegovu smjenu.

“Sugerisao sam niz mjera koje su potrebne da se preduzmu zbog nepoštovanja zakona... Pisanu korespodenciju (sa Stojanovićem) ne želim do detalja da iznosim”, odgovorio je Konjević.

Rekao je da je ponašanje pojedinih pripadnika SAJ-a bacilo sjenku na postupanje kompletne policije, ali je naglasio da je velika većina službenika djelovala u skladu sa zakonom.

“Ogromna je većina profesionalnih policajaca koji su zakonito radili. Nemojmo u jednom trenutku zaboraviti sve pozitvno što je SAJ do sada uradio”.

Podgoričko tužilaštvo prekjuče je osumnjičilo Grgurovića i Zejaka da su krivi za brutalno prebijanje Martinovića.

Njima je nakon saslušanja određen pritvor do 72 sata, a terete se da su počinili krivično djelo- mučenje, u sticaju sa krivičnim djelom nanošenje teških tjelesnih povreda.

Janjušević je ozbiljno pogriješio, protiv Martinovića nema prijava

Konjević je rekao da je pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević napravio ozbiljnu grešku, kada je saopštio da je pretučeni Martinović navodno pokušao da probije policijski kordon. On je rekao da Janjušević nije smio da iznosi detalje iz interne službene zabilješke.

”Interna zabilješka ne znači sama po sebi da je to lice napravilo bilo koji prekršaj ili krivično djelo. Taj interni dokument ne treba da saopštava javno... Protiv Martinovića se, prema mojim saznanjima, ne vodi nijedan postupak”, kazao je Konjević.

Ministar policije indirektno kazao da će biti odobren novi protest Demokratskog fronta

Ministar policije je rekao da još nije odobreno novo protestno okupljanje Demokratskog fronta, jer još traju bezbjednosne procjene.

On je indirektno rekao da će taj skup biti dozvoljen, jer je uredna prijava podnijeta na vrijeme.

“Još se radi bezbjednosna procjena... Ne želimo da suspendujemo pravo na mirno okupljanje”, kazao je Konjević.

Milić bio kandidat za šefa istražitelja

Konjević je kazao da je suspendovani policajac Saša Milić bio kandidat za šefa Specijalnog policijskog tima.

Šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala - Milić, disciplinski će odgovarati jer nije privremeno suspendovao sa posla inspektora Đoku Golubovića, nakon što je ovaj uhapšen i poslat u pritvor.

Golubović je optužen nakon što je, tvrde tužioci, lažirao sadržaj jedne od svojih službenih zabilješki, u kojoj piše da je ministar policije koristio usluge prostituke.

Preporučujemo za Vas