Naplativost kredita 97 odsto

"Nijedan zapisnik nije dostavljen koji je održan 2005. i 2006, pa zato predlažem sudu da se pribave i dostave ovi zapisnici iz ovog perioda. Takođe i istlčem da nedostaju i zapisnici sa sjednica kreditnog odbora za cijeli period koji je obuhvaćen optužnicom”
109 pregleda 2 komentar(a)
CKB, Foto: Arhiva "Vijesti"
CKB, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.11.2015. 13:33h

U nastavku suđenja bivšem menadžmentu CKB-a u Višem sudu u Podgorici, optuženi da su odobravanjem šest kredita bez sredstava obezbjeđenja pričinili štetu banci oko sedam miliona eura, danas su pročitani zapisnici sa sjednica Upravnog odbora održanih tokom 2008. godine.

Okrivljenima u ovom procesu sudi sudija Ana Vuković.

Advokat Goran Rodić, branilac Milke Ljumović i Bose Tatar, osvrnuo se zapisnik sa 16. sjednice Upravnog odbora CKB-a održane 27. marta 2008, na kojoj je usvojen izvještaj o poslovanju banke.

"Ističem da je Miloš Vuković iz sektora rizika, naveo da je ukupan rizik nizak koje je banka izložena, i da je naplativost kredita 97%”, kazao je advokat Rodić, koji je zatim analizirao i ostale zapisnike sa sjednica Upravnog odbora.

"CKB je tužilaštvu dostavila zapisnik sa vanredne sjednice komiteta za monitoring od 23. aprila 2010, ali u čitavom setu kao cjelovit dokument dostavljeni su i zapisnici sa sjednica održanih 12. maja, 17. juna, te 7. i 9. jula 2010, koji se odnosi na “Kataro investment”, a ostala dokumenta koja su sastavni dio, se odnose na “Akapulko”, “Okean gold” I “Niksen trejd”. Sagledavajuće ove zapisnike, odbrana ukazuje da se ne zna ko ih je sačinio, da nisu zavedeni, nisu potpisani, niti ovjereni pečatom banke tako da imaju formu vjerovatno nekog nacrta. Zbog toga je nemoguće provjeriti vjerodostojnost i mjerodavnost ovih dokumenata koje je tužilac predložio. Odbrana ukazuje da se radi o pravno nevaljanim dokazima pa odbrana predlaže da se izdvije iz spisa predmeta, jers e na njima ne može zasnivati sudska odluka”, istakao je Rodić.

Advokat Vlado Vuković, branilac Dubravke Pavićević, dodao je da je Dejan Vučević, rukovodilac odjeljenja za opštu bezbjednost Direkcije za bezbjednost u CKB-u, naveo da je tužilaštvu dostavljeno 20 zapisnika sa sjednica kreditnog odbora.

"Tužilac ih nije dostavio sudu jer su nepotpisani, što ukazuje na nedosljednost tužilaštva”, kazao je Vuković.

Komentarišući zapisnike sa sjednica Upravnog odbora CKB-a održane od početka do kraja 2008. godne, a koji su danas pročitani u nastavku suđenja, advokat Rodić je naglasio da svi ovi dokazi ukazuju da je većinski vlasnik mađarski OTP, u potpunosti upravljao i kontrolisao CKB.

"Jednoglasno su na sjednicama Upravnih odbora usvojeni izvještaji o poslovanju. Naglašavam da uz ove zapisnke najviših organa upravljanja banke, nisu dostavljani zapisnici sa sjednica Upravnog odbora iz 2005. i 2006. godine, iako se radi o periodu koji je obuhvaćen davanjem kredita a navodi se u optužnici, te da od 2005, do 2008, iz CKB-a nije dostavljen ni jedan validan zapisnik o radu kreditnog odbora”, ukazao je Rodić.

Okrivljena Bosa Tatar je takođe naglasila na manjkavost dokaza, jer su pročitani zapisnici upravnih organa iz 2008, a na prošlom glavnom pretresu iz 2007.

"Nijedan zapisnik nije dostavljen koji je održan 2005. i 2006, pa zato predlažem sudu da se pribave i dostave ovi zapisnici iz ovog perioda. Takođe i istlčem da nedostaju i zapisnici sa sjednica kreditnog odbora za cijeli period koji je obuhvaćen optužnicom”, istakla je Tatar.

Advokat Rodić je u vezi zapisnika sa 18. sjednice Upravnog odbora CKB-a, od 26. maja 2008, naveo da je Milka Ljumović referisala na uticaj finansijske krize evidentan u Crnoj Gori, ali da CKB nije ispunila limit i da ima prostora za rast kreditnog portfolia.

"Ljumović je istakla da je za razliku od većine banaka, kompletan kreditni portfolio pokriven depozitima, a što je san svake banke”, dodao je Rodić.

Optužnica je podignuta protiv Milke M. Ljumović, nekada generalne direktorice CKB-a, i zamjenice generalnog direktora Bose V. Tatar, te još četiri člana menadžmenta Crnogorske komercijalne banke – Dubravke B. Pavićević, izvršne direktorice za likvidnost i platni promet CKB-a, Jelice B. Petričević, pomoćnice generalnog direktora banke, Veliše M. Radunovića, direktora sektora za kreditiranje malih i srednjih preduzeća i Gorice B. Vujisić, direktorice pravne službe banke.

U optužnici se navodi da su okrivljeni navodno u periodu od 2005. do 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj i toj banci nanijele štetu od 6.922.630 eura. Njima se stavlja da su odobravali kredite i davali garancije firmama - “Dafin”, “Kataro Investments”, “Acapulco”, “Niksen trejd”, “Holder Broker” i “Ocean Gold', bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja i bez garancija. Tužilac smatra da je bivše rukovodstvo banke na taj način vlasnicima tih firmi pribavilo protivpravnu korist, a CKB oštetilo za oko 6.922.000 eura, jer krediti i garancije nijesu vraćeni, tako da se banka nije mogla ni prinudno naplatiti.

Bonus video: