Pismo Goranoviću: Festivalu status koji mu pripada

“Grad teatar”, je ispunio sve uslove koji su navedeni u Vladinoj Uredbi donesenoj 2008.
61 pregleda 0 komentar(a)
budva grad teatar (novina)
budva grad teatar (novina)
Ažurirano: 12.11.2015. 15:36h

Jedan od najznačajnijih kulturnih festivala, “Grad teatar“, koji naredne godine obilježava tri decenije postojanja, mogao bi napokon dobiti status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Odluka je na ministru kulture Pavlu Goranoviću, čime bi ovaj festival, koji je država godinama nepravedno zapostavljala, dobio status koji mu pripada.

Optimista koji očekuje da će festival dobiti status manifestacije od nacionalnog značaja je gradonačelnik Srđa Popović, navodeći da očekuje da će resorno ministarstvo prepoznati sve kvalitete koje je proteklih 30 godina njegovao „Grad teatar“.

Uprava javne ustanove „Grad teatar“, uputila je i zvaničnu molbu ministru Goranoviću da budvanski festival dobije status festivala od nacionalnog značaja.

“Obraćamo vam se sa zahtjevom da, nakon 29 uspješno realizovanih festivala 'Grad teatar' i više pisanih molbi upućenih prethodnih godina, uvrstite ovaj, dokazano značajan kulturni projekat, u festivale od posebnog značaja za kulturu Crne Gore”, navodi se u molbi, koju je potpisao direktor „Grada teatra“ Blažo Radoman, a koja je nedavno dostavljena na adresu prvog čovjeka crnogorske kulture.

Budvanski festival je svih prethodnih godina isključivo finansirala Opština Budva, odnosno poreski obveznici i to u iznosima od oko 300.000 do 400.000 eura. Festival “Grad teatar“ je, kako dodaje Radoman, nesumnjivo dostigao visoke umjetničke domete kroz četiri programska bloka - dramski, književni, likovni i muzički.

„Održali smo programski kontinuitet, kvalitet festivalskih sadržaja, kao i podršku našeg osnivača, Opštine Budva, jer su upravo to elementi koji nas preporučuju za dodjelu statsa kulturne manifestacije od posebnog značaja. Posebno značajom smatramo produkcionu festivalsku djelatnost, kroz koju smo, čak i u vremenima krize, uspijevali da realizujemo više nego zahtjevne, prije svega pozorišne projekte koji izazivaju veliku pažnju u Crnoj Gori, regionu i šire van festivalskog trajanja... Sami naslovi odabranih tekstova ukazuju na to da se ovakvim izborom na najbolji način njeguje, istražuje i na uvijek nov način tumači i predstavlja, kako umjetnička tradicija zasnovana na domaćem nasljeđu, tako i tradicija, koja se bavi klasicima dramske umjetnosti“, ocjenjuje Radoman. Napominjući da pažljivo kreiraju program, uz angažovanje najboljih poslenika i stručnjaka , kada je riječ o oblasti kulture, i uz veliku podršku Opštine kao glavnog finansijra, Radoman navodi da im je „cilj da na najbolji način reprezentuju kulturnu osviješćenost i odgovornost”.

„Time utičemo i na pozicioniranje Crne Gore na kulturnoj i civilizacijskoj mapi budućnosti. Molimo vas da uključivanjm našeg festivala u godišnji kalendar državnih kulturnih dešavanja i u godišnju finansijsku agendu Ministarstva, doprinesete da ovaj festival u potpunosti ostvari svoju misiju“, zaključuje Radoman u pismu Goranoviću.

Da bi dobio status festivala od nacionalnog značaja, „Grad teatar“ mora ispuniti kriterijume koji su precizno navedeni u Vladinoj Uredbi , koja je donijeta još 2008. Kako se navodi u Uredbi, festivala mora ispuniti sedam kriterijuma: da kontinuirano ostvaruje programske sadržaje od javnog interesa za kulturu Crne Gore, da doprinosi prepoznatljivoj međunarodnoj afirmaciji Crne Gore, da ostvaruje kulturnu raznolikost, doprinosi podsticanju i razvoju interkulturnog dijaloga, podstiče nove forme umjetničkog izražavanja, prepoznatljivost kulturnog i edukativnog karaktera i organizovanost na partnerskoj osnovi sa lokalnom samoupravom.

U susret jubilarnom izdanju

U susret jubilarnom 30. izdanju festivala „Grad teatar“, uprava ove institucije kulture namjerava da konstituiše direkciju festivala, koju će činiti najeminentnija imena kulture sa prostora bivše Jugoslavije.

Kako “Vijesti” saznaju, direkcija će biti supervizor programa ljetnjeg festivala, od koga se očekuje da nadmaši i svoja najbolja izdanja, sa početka 90- ih.

Već sada se pominju brojna imena koj će biti pozvana da budu članovi direkcije, od rediteljke Vide Ognjenović, Janka Ljumovića, do čuvenih glumca Svetozara Cvetkovića i Radeta Šerbedžije.

Još nije određen sastav direkcije, koji bi ubrzo trebalo da bude i objavljen u javnosti, imajući u vidu da se pripreme za 30. „Grad teatar“ već užurbano izvode.

Bonus video: