Saslušanje svjedoka: Nakon prvog hica, neko je povikao “Živ je, živ je, nisi ga ubio”

“U diskoteci je bila tuča, tri-četiri momka su se tukli. Kada je ovaj momak u bijeloj košulji, ušao u diskoteku “Kaza”, on je jdnom rukom razgrnuo, a drugom je pucao u Kosaća. Nakon što je neko rekao: “…“Živ je, živ je…”, taj momak se vratio korak nazad i još dva tri hica ispalio u Kosaća”, rekao je on tužiocu
603 pregleda 12 komentar(a)
Dragoje Baošić, Foto: Facebook.com
Dragoje Baošić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 11.11.2015. 18:06h

Saslušanjem svjedoka, danas je nastavljeno suđenje Dragoju Baošiću optuženom za ubistvo Jovana Kosaća u diskoteci “Kaza” u Igalu, te Draganu Bigoviću, optuženom da je 14. septembra 2014. pomogao Baošiću da ne bude otkriven, tako što je zaustavio vozilo BMW i vozaču naložio da okrivljenog preveze u mjesto Baošići.

Đuro V. Koprivica, ispričao je danas pred krivičnim vijećem sudije Vesne Moštrokol u Višem sudu u Podgorici, da je sa Dejanom Đilasom ušao u diskoteku “Kaza”, te da je on stajao leđima okrenut prema ulaznim vratima.

“Nakon pola sata od našeg ulaska nastalo je guranje i tuča na ulazu u diskoteku. Nakon toga, u diskoteku ulazi momak u bijeloj košulji /Baošić – prim.aut/, i u ruci drži pištolj. On puca u pravcu Kosaća, koji se tada nalazi u kličnu sa jednim momkom u crnoj majici. Posle prvog ispaljenog hica, Kosać pada na pod, a zatim se čuje da je neko glasno vikao: “Živ je, živ je, nisi ga ubio”. Ovaj momak u bijeloj košulji zatim ispaljuje u Kosaća još dva-tri hica”, rekao je juče Koprivica. Audio-video snimak njegovog svjedočenja koji je dao Lepi Medenici, zamjeniku višeg državnog tužioca, danas je prikazan u sudnici Višeg suda.

“U diskoteci je bila tuča, tri-četiri momka su se tukli. Kada je ovaj momak u bijeloj košulji, ušao u diskoteku “Kaza”, on je jdnom rukom razgrnuo, a drugom je pucao u Kosaća. Nakon što je neko rekao: “…“Živ je, živ je…”, taj momak se vratio korak nazad i još dva tri hica ispalio u Kosaća”, rekao je on tužiocu.

Na pitanje tužiteljke Lepe Medenice, šta vidi, ko se sa kime tuče i ko tu koga udara, Koprivica je izjavio: “Kosać je stajao u ćošak, a jedan momak ga je držao oko struka. Oni su u klinču, guraju se. U prvi trenutak vidim guranje Jovana i još jednog momka, a posle pet sekundi ulazi momak u bijeloj košulji sa pištoljem. Jovan i taj momak, pretpostavljam da je bio Milan Bigović, to su obostrani udarci. Kasnije sam saznao da je Dragoje Baošić bio obučen u bijeloj košulji. Posle prvog hica, bila je pauza dvije sekunde, pa rafalno još četiri hica su ispaljena”, pojasnio je svjedok.

Na pitanje sudije Vesne Moštrokol, Koprivica je dodao da nije vidio ko je glasno vikao: “Živ je, živ je”, te da to nije bilo histerično.

Advokat Slavomir Božović, branilac optuženog Baošića i Bigovića, u cjelosti su prigovorili njegovom iskazu, ocijenivši da je kontradiktoran, konfuzan i neubjedljiv.

Nebojša M. Lakićević, izjavio je da dok je vozio “BMW”, Dragan Bigović ga je zaustavio i nakon što je ušao u vozilo rekao da je bila frka i da je ubio čovjeka u diskoteci “Kaza”, te da se vozilom vrati nazad oko sto metara.

“U vozilo je ušao Dragoje Baošić, a tražili su da ih povezem do kafe-bara “Magnum”. Bigović mi je ostavio pet eura u autu i rekao da dopunim vaučer na Baošićev broj. I prije nego što je Bigović rekao za događaj u diskoteci “Kazi” ja sam znao, jer je mojoj drugarici Anđeli Bulajić javio brat. Nakon što sam je ostavio kod zgrade, okrenuo sam se vozilom. Meni je neki momak mahao rukom, a kasnije sam saznao da je to Bigović. Sjeo je na mjesto suvozača i ispričao da je bila frka i da je ubio čovjeka u “Kazi”, te da se ja vratim autom za njegove momke ili ljude. Ušao je Baošić i još dva momka”, rekao je Lakićević.

U istrazi čija je izjava pročitana, ovaj svjedok je rekao da mu se Dragan Bigović obratio riječima: “Ubio sam čovjeka. Da nisi pristao da me povezeš, ja bih ti oteo auto”.

“Baošić mi je rekao da vozim polako i da ne stajem. Ako nas zaustavi policija, ja ću da se pobrinem za njih, nokautiraću ih. Potom je rekao: “Pucao sam četiri puta u njega, ko su ti Kosaći, šta oni misle”. Prema meni se Bigović bahato ponašao, da sam doživio stres. Prijetio mi je da nikome ne smijem ništa da kažem, dok je Baošić bio smiren i kao da je bio preplašen. Iz sve ove njihove priče ja sam zaključio da je Baošić pucao. Pretpostavljao sam da sam vozio momke koji su pucali na Kosaća. Strah je bio jači od mene zato ovo nijesam prijavio policiji, jer sam se uplašio za život. Imao sam veliki strah i stres od ovog događaja”, izjavio je Lakićević.

Njegovom svjedočenju prigovorio je advokat Srđan Lješković, branilac Bigovića, jer je dijametralno suprotan sa iskazima koje je dao policiji, tužilaštvu, Osnovnom sudu u Herceg Novom, sa današnjim svjedočenjem. Advokat Slavomir Božović, branilac Baošića, prigovorio je iskazu iz istrage, dok je za današnje svjedočenje rekao da je bilo iskreno.

Nada R. Popadić je navela da je sa suprugom I prijateljima bila u diskoteci, te da je oko 01,45 časova, došlo do tuče ispred ulaznih vrata između Kosaća i nekih momaka.

“Posle par minuta, jedan momak u bijeloj košulji se pojavio na vratima diskoteke. Prvo sam vidjela pištolj, a zatim je momak ušao. Uperio je pištolj u Kosaća i pucao. Kosać je stajao tada i nije se pomjerao, a zatim je pao. Mislila sam da je neki “lažnjak” pištolj. Mislim da je pucao još jednom u Kosaća dok je ležao na podu. Zatim se ovaj momak okrenuo i onako ladno izašao iz diksoteke, što me šokiralo”, rekla je ona.

U izjavi kod tužioca, čiji je video snimak prikazan u sudnici, Popadić je navela da se Kosać potukao sa dva momka.

“Ovaj momak u bijeloj košulji, nakon što je i drugi put pucao u Kosaća, ladno je izašao iz diskoteke. To me malo šokiralo da je izašao hladnokrvno. Čula sam ukupno četiri hica. Sve je to jako kratko trajalo, oko 50 sekundi”, ispričala je svjedokinja. Advokat Dragan Mitrić, branilac Baošića, prigovorio je njenom iskazu, jer se izjašnjavala sa riječima “mislim”, “možda” i “ne znam”.

Rade M. Krivokapić je kazao da je vidio grupu od šest-sedam momaka da ulaze u diskoteku, te da ih je ušlo dvojica-trojica, i da je oko dva sata nastala opšta tuča, a kasnije je čuo i pucanj. U istrazi je naveo da je ukupno čuo četiri hica.

“Jovan se tukao sa dva momka, a treći je ušao i udarao Jovana”, rekao je on u istrazi. Juče je dodao da je na “Ju tjubu” odgledao događaj iz diskoteke prije nego što je svjedočio u istrazi.

Svjedok Andrija R. Mijušković iz Herceg Novog, rekao je juče da je sa drugom i dvije drugarice bio u diskoteci “Kaza”, te da su stajali u sredini.

“Oko 01,30 časova začuo sam pucanj, a zatim još dva pucnja. Nisam vidio ko je te noći pucao. Potrčao sam prema izlazu i vidio Kosaća da leži na podu. Rekao je: “Vodite me u bolnicu”. Ja sam ga podigao sa još dva momka, i odvezli smo ga u bolnicu”, rekao je Mijušković. Njegovom svjedočenju prigovorili su branioci Baošića i Bigovića, advokati Slavomir Božović i Srđan Lješković.

Svjedok Damjan M. Pušica, rekao je da je sa drugom bio u diskoteci.

“Čuo sam pucanj, a zatim pauza i posle sekunde, čuo sam još dva hica, a zatim sekund-dva pauze i još dva hica. Ukupno pet hitaca sam čuo. Sve je to trajalo oko 40 sekundi. Vidio sam Jovana da leži na podu lokala, i prišao sam da mu pomognem. Stavili smo ga u vozilo i povezli smo ga u bolnicu”, rekao je on, dodajući da je vozio očev “BMW”, naveo je Pušica.

Prema navodima optužnice, Dragoje Baošić je 14. septembra 2014. oko 01,30 časova u Igalu u diskoteci “Kaza”, sa umišljajem ubio Jovana Kosaća. Po ulasku u diskoteku, a nakon fizičkog kontakta između Kosaća i Milana Bigovića, koji se nalazio u društvu Baošića, okrivljeni Dragoje Baošić je prišao Jovanu Kosaću i u njegovom pravcu iz pištolja, ispalio bviše metaka koji su ga pogodili. Nakon što je pao na pod, Baošić je nastavio da puca, pogodivši ga u grudi i stomak. Nakon toga je pobjegao. Dragan Bigović je optužen da je počinio krivično djelo “pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela”, odnosno da je 14. septembra oko 02,30 časova pomogao Baošiću da ne bude otkriven, tako što je zaustavio vozilo BMW i vozaču naložio da okrivljenog preveze u mjesto Baošići.

Suđenje se nastavlja 18. Novembra.

Bonus video: