Olimpijski komitet Rusije: Poštedite nevine sportiste

50 pregleda 2 komentar(a)
Jelena Isinbajeva, Foto: Shutterstock.com
Jelena Isinbajeva, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.11.2015. 15:39h

Olimpijski komitet Rusije uputio je danas apel međunarodnim organizacijama da, kada budu donosile odluku o dopingu u toj zemlji, poštede nevine sportiste, one koji nijesu koristili nedozvoljena sredstva.

Kako se navodi u saopštenju, Ruski olimpijski komitet podržao je napore Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Svjetske antidoping agencije (WADA) u borbi protiv dopinga.

"Zahtijevamo da se uzme u obzir pravo poštenih sportista da učestvuju na međunarodnim takmičenjima. Oni ne bi trebalo da budu predmet ograničenja", navodi se u saopštenju.

WADA je u ponedjeljak zatražila suspenziju Atletske federacije Rusije sa svih velikih međunarodnih takmičenja, uključujući i Olimpijskih igara.

Trener Isinbajeve protiv kažnjavanja svih ruskih atletičara

Ruski atletski tim možda će biti suspendovan sa Olimpijskih igara sljedeće godine, ali trener svjetske rekorderke u skoku s motkom Jelene Isinbajeve smatra da bi suspenzija cijelog tima nepravedno kaznila čiste sportiste.

Svjetska atletska federacija (IAAF) odlučiće u petak da li će da suspenduje Rusiju, što bi bio prvi korak ka sprečavanju te zemlje da se takmiči u atletici na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Isinbajeva je dvostruka olimpijska pobjednica i svjetska rekorderka, a trenutno se sprema za svoj peti nastup na Olimpijskim igrama.

"Čisti sportisti ne treba da trpe zato što je neko prekršio Olimpijsku povelju. To je vrlo pogrešno", rekao je dugogodišnji trener i mentor Isinbajeve Jevgenij Trofimov.

"Lena je u sportu 25 godina... ako ona bude spriječena da se takmiči, onda kršimo najosnovniji zakon, a to je pretpostavka nevinosti", dodao je Trofimov.

Trofimov je istakao da Isinbajeva nikada nije imala bilo kakve veze sa dopingom i da nikada nije radila s funkcionerima Ruske federacije i ljekarima koji se pominju u izvještaju Svjetske antidoping agencije (WADA) od ponedjeljka.

Trofimov je taj izvještaj nazvao "političkom prljavom kampanjom" protiv Rusije.

Trofimov je rekao da je Isinbajeva u dobroj formi i da bi sljedeće godine mogla da obori svoj svjetski rekord, iako se nije takmičila od 2013. godine.

Ruski atletičari su na Olimpijadi u Londonu 2012. osvojili 20 medalja.

Otkazan sastanak Putina i sportista zbog jake kiše u Sočiju

Sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i sportskih funkcionera u Sočiju otkazan je danas zbog snažne kiše u tom gradu, prenijela je danas državna televizija RT.

Putin i sportski funkcioneri trebalo je da razgovaraju danas oko optužbi za sistemski doping u atletici.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da avion sa učesnicima sastanka nije mogao da sleti zbog obilnih padavina i da je produžio ka Kavkazu.

"Predsjednik je zbog toga odlučio da nastavi s dužnostima iz planiranog rasporeda", rekao je Peskov.

Bonus video: