Pet osoba osumnjičeno za falsifikovanje novca

Savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije Tamara Popović saopštila je da je pet osoba osumnjičeno da su na crnogorskoj teritoriji stavili u promet 246 falsifikovanih novčanica od po 100 USD
188 pregleda 2 komentar(a)
Dolari, Foto: Shutterstock
Dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2015. 14:38h

Policija je, u okviru međunarodne policijske akcije Frenklin, podnijela krivične prijave protiv pet osoba zbog falsifikovanja novčanica, čime su, kako se sumnja, ostvarili korist od oko 18 hiljada eura.

Krivične prijave su podnijete protiv D.D. (33) i S.S. (30) iz Novog Sada, J.V. (25), Lj.Đ. (25) iz Podgorice i S.K. (20) iz Bara.

Savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije Tamara Popović saopštila je da je pet osoba osumnjičeno da su na crnogorskoj teritoriji stavili u promet 246 falsifikovanih novčanica od po 100 USD.

„Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, po nalogu tužilaštva realizovali su aktivnosti u okviru međunarodnog predmeta Frenklin i podnijeli krivične prijave protiv pet lica – dva državljanina Srbije i tri crnogorska državljanina, zbog osnova sumnje da su na našoj teritoriji počinili krivično djelo falsifikovanje novca“, rekla je Popović na konfereniciji za novinare.

Ona je navela da su međunarodni predmet pod kodnim nazivom Frenklin realizovale policije pet država – Crne Gore, Srbije, Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz učešće SELEC Centra u Bukureštu.

Kako se navodi, aktivnosti u okviru ovog predmeta su se na teritoriji Crne Gore realizovale u kooridinaciji i po nalogu tužilaštva.

"Policijsko – tužilačke aktivnosti sprovedene u Crnoj Gori ukazuju na sumnju da je pet procesuiranih na teritoriji Crne Gore stavilo u opticaj ukupno 246 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 američkih dolara, čime su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 18 hiljada eura“, pojasnila je Popović.

Prema njenim riječima, osumnjičeni su od 26. avgusta do 18. decembra prošle godine u Podgorici i Baru stavili u opticaj 163 falsifikovane novčanice u apoenima od 100 američkih dolara, čime su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 12 hiljada eura.

„Jedno lice, crnogorski državljanin, se sumnjiči da je 26. avgusta prošle godine u Budvi u promet stavio 83 falsifikovane novčanice u apoenima od po 100 američkih dolara čime je pribavio za sebe skoro šest hiljada eura“, rekla je Popović.

Kako je navela, D.D. (33) iz Novog Sada, sa prebivalištem u Temerinu, i J.V. (25) iz Podgorice sumnjiče se da su 30. avgusta prošle godine u poslovnici Pošte Crne Gore u Podgorici stavili u promet 96 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 američkih dolara, čijom su konverzijom dobili 6,9 hiljada eura, za koji iznos je i oštećena Pošta.

„Sumnja se i da je J.V, 29. oktobra prošle godine, zajedno sa Lj.Đ. (25) iz Podgorice, u promet stavio još dvije falsifikovane novčanice od po 100 USD na način što ih je taksi vozač jedne firme preuzeo i na benzinskoj pumpi u Bloku V u Podgorici ih za njih konvertovao za 120 eura“, dodala je Popović.

S.K. (20) iz Bara, sa prebivalištem u Podgorici, sumnjiči se da je 1. septembra prošle godine, u poslovnici Pošte Crne Gore u Podgorici, u opticaj stavio 14 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 USD, za koje je konverzijom valute dobio oko hiljadu eura, za koji iznos je i nastala šteta po Poštu.

Ta osoba sumnjiči se i da je istog dana u Baru, takođe u poslovnici Pošte, stavila u promet 50 falsifikovanih novčanica u apoenima od po 100 USD, za koje je dobio oko 3,64 hiljada eura, za koji iznos je i nastala šteta po Poštu.

Popović je kazala da je Lj.Đ, kako se sumnja, 29. oktobra prošle godine vozaču jedne taksi firme uslugu prevoza platio falsifikovanom novčanicom u apoenu od 100 dolara, po osnovu čega je dobio kusur od 70 eura.

Policija je, u okviru međunarodnog predmeta Frenklin, u odvojenoj aktivnosti procesuirali još S.S. (30) iz Novog Sada, koji se sumnjiči da je 26. avgusta 2014. godine u poslovnici Pošte u Budvi u promet stavio 83 falsifikovane novčanice u apoenima od po 100 USD, čijom konverzijom je dobio oko 5.97 hiljada eura.

Popović je dodala da je po nalogu nadležnog tužioca, krivična prijava protiv D.D, J.V, S.K. i Lj.Đ. podnijeta Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dok je krivična prijava protiv S.S. po nalogu tužioca podnijeta Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Ona je navela da se međunarodni predmet Frenklin sprovodio u pet država, a da su policijske aktivnosti i međunarodna policijska saradnja trajali skoro godinu dana.

„Aktivnosti u okviru ovog predmeta su u drugim državama realizovane u prethodnom periodu. Realizacijom policijsko – tužilačkih aktivnosti na našoj teritoriji zaokružena je i realizacija međunaorodnog predmeta Frenklin", navela je ona.

Bonus video: