Premijera predstave "Dnevnik ludaka": Između ludila i normalnosti

Predstava je, prema riječima rediteljke, priča o ugnjetavanju čovjeka i njegovoj pobuni
126 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vujović, Dnevnik ludaka, Foto: Zetski dom
Zoran Vujović, Dnevnik ludaka, Foto: Zetski dom
Ažurirano: 11.11.2015. 09:17h

Premijera predstave “Dnevnik ludaka”, koju je po djelu N. V. Gogolja režirala Mirjana Medojević, biće održana večeras u Kraljevskom pzorištu “Zetski dom” na Cetinju u 20 sati, saopšteno je na juče održanoj konferenciji za medije.

Prema riječima rediteljke Mirijane Medojević, u tematskoj ravni ovo je priča o ugnjetavanju čovjeka i njegovoj pobuni. Ovo je priča o poslušnosti, o definisanosti društvenih uloga, o surovosti i rigidnosti sistema, o tankoj granici između ludila i normalnosti.

“Zašto ludak, je li ludak, šta ako nije ludak, pitanja su sa kojima smo se svakodnevno suočavali. Opet ću Nabokova pozvati u pomoć: ne možete čovjeka dovesti u apsurdu situaciju, ako je čitav svijet u kom on živi apsurdan. Ciljam na to da je biti ludak veoma relativan pojam. Uvijek se postavlja pitanje lud u odnosu na koga i prema čijem sudu? O tome od mene svakako bolje govori From. Ali čijenica je da ta ideja o normalnom pojedincu u nenormalnom društvu osnovno polazište ove predstave”, kazala je Medojević.

Glumac Zoran Vujović pohvalio je rad rediteljke i istakao da se radi o mislećem pozorišnom autoru uz kog je, uprkos tome što nije mislio da će nekad raditi monodramu, uspio da u ovoj ulozi sumira sve što je kao glumac iskusio kroz trinaestogodišnji rad.

Dramaturgiju i prevod potpisuje Ljubomir Đurković, muziku Rade Vukčević, dizajn svijetla Mirko Radonjić i Mirjana Medojević. Izbor muzike napravili su Zoran Vujović i Mirjana Medojević. Za scenografiju se pobrinula rediteljka, a a za kostim Zoran Vujović. Režiju videa potpusuje Gojko Berkuljan.

Novembarski repertoar

Danijela Radulović, PR Zetskog doma, najavila je repertoar za mjesec novembar. Ona je najavila radionice “Jedan čin” sa dramaturgom i piscem Ljubomirom Đurkovićem koja će biti održana 22. novembra u 20 sati, kao i radionica “Kapital za djecu” u okviru koje će reditelj Petar Pejaković sa cetinjskom djecom raditi i otpočeti proces stvaranja predstave za dječiji segment MIT Festivala 2016.

Radulović je najavila i projekciju filma “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa” koja će biti održana 17. i 18. novembra u 20 sati. Dječija predstava “Ivica i Marica“ u režiji Mirka Radonjića biće izvedena 25. novembra u 13 sati i 26. novembra u 11 i 15 sati. Biće predstavljen i pozorišni projekat “Dvije” u režiji Radmile Božović i Gorane Marković, 23. novembra u 20 sati

Bonus video: